Bruxelles uvodi djelomične energetske sankcije Rusiji?

21.03.2022.

20:16

Autor: Jasna Paro/Dnevnik/HRT

Jasna Paro iz Bruxellesa

Jasna Paro iz Bruxellesa

Foto: Dnevnik / HRT

U Bruxellesu je počeo, kako ga mnogi nazivaju - veliki tjedan europske i euroatlantske sigurnosne i vanjske politike, koji će kulminirati summitom Europskog vijeća u četvrtak i petak na koji dolazi i američki predsjednik Joe Biden. 

Nakon što je već uvela niz sankcija protiv Rusije, Europska unija, čini se, nema jedinstveno stajalište kada je riječ o novim, još radikalnijim mjerama kojima bi se dodatno pritisnula Moskva, potvrdila je u javljanju za središnji Dnevnik HTV-a Jasna Paro.

- Sankcije su jedino i najvažnije oružje koje EU ima u rukama kako bi zaustavila agresiju Rusije na Ukrajinu. Tim više što je današnjem sastanku prethodilo brutalno razaranje Mariupolja. Mnogi su miistri to komentirali i poručili kako to više nije rat nego uništavanje zemlje i ratni zločin. Stoga su mnogi tražili pooštrenje sankcija još ovaj tjedan uključujući i energetske sankcije. Za to se najjače zalaže Poljska koja smatra da bi s Rusijom trebalo prekinuti svaku trgovinu. Irski i danski ministri također su poručili da su za njihove zemlje energetske sankcije Rusiji - prihvatljive, kazala je. 

Zemlje poput Nizozemske, Njemačke dijelom i Francuske koje bi još malo pričekale i vidjele kakve će efekte imati četiri kruga već donesenih sankcija. Nasuprot njih su zemlje koje bi već ovaj tjedan zabranile uvoz ugljena i nafte iz Rusije, ali ne i plina. Predvode ih baltičke zemlje. 

Što kažu diplomatski izvori?

Neke zemlje smatraju da bi to moglo isprovocirati Rusiju da potpuno zaustavi dotok plina za cijelu EU - za što Europa nije spremna jer bi to moglo naštetiti europskoj industriji više nego Rusiji. Diplomatski izvori iz Vijeća ukazuju da je sve više zemalja spremno prihvatiti djelomične energetske sankcije u vidu zabrane ugljena i nafte iz Rusije i da bi se to moglo naći na popisu slijedećeg kruga sankcija, zaključila je Paro. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!