10:39 / 23.11.2021.

Autor: HRT/Hina/DPA

Policijski sat u dijelovima Južnog Tirola

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Matteo Berlenga / REUTERS

Talijanska regija Južni Tirol poduzima strože mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa, a jedna od njih je policijski sat u 20 općina s nepovoljnom epidemiološkom situacijom.

Guverner Arno Kompatscher potpisao je sinoć uredbu koja odmah stupa na snagu i kojom je obvezno nošenje maski na otvorenom ukoliko nije moguće održavati udaljenost od jednog metra, dok putnici u javnom prijevozu moraju imati FFP2 maske. Pokrajina uglavnom njemačkog govornog područja u sjevernoj Italiji, koju Talijani nazivaju Alto Adige, odlučila je uvesti policijski sat od 20 do 5 sati u 20 "crvenih" općina s visokom stopom incidencije, a niskom stopom cijepljenja. Nove mjere bit će na snazi iduća dva tjedna.

U "crvenim" općinama, ljudi smiju izlaziti radi odlaska na posao ili hitnih slučajeva, dodaje se. Kafići i restorani moraju se zatvoriti do 18. sati. U hotelima će biti moguće posluživati goste i nakon tog vremena. Zabranjeno je plesanje u diskotekama i održavanje javnih kulturnih, rekreacijskih i sportskih događanja u zatvorenim prostorima. 

Uvedene mjere se ne primjenjuju na vrtiće i škole.

Kompatscher je već tražio od vlade u Rimu da dopusti regijama da u određenim slučajevima samostalno uvode i strože mjere protiv koronavirusa. 

Talijanske vlasti izvijestile su jučer o nešto više od 6400 novih zaraza i 70 mrtvih u protekla 24 sata. Oko 87 posto talijanskog stanovništva iznad 12 godina primilo je barem jednu dozu cjepiva. Ministar zdravstva Roberto Speranza u ponedjeljak je objavio da je booster dozu cjepiva moguće primiti pet mjeseci od druge doze, odnosno od potpunog cijepljenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!