Političko "zeleno svjetlo" za sankcije Rusiji, evo što se zamrzava

22.02.2022.

20:41

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Javljanje Jasne Paro

Javljanje Jasne Paro

Foto: HTV / HRT

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a postigli su u utorak politički dogovor o prvom paketu sankcija protiv Rusije, koje će za nju biti vrlo bolan, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

- Prema onome što je rečeno u Europskoj komisiji, ali ovdje i na Vijeću, radi se tek o prvom paketu sankcija koje je EU pripremila. Odnose se na sve osobe, osim na samog predsjednika Rusije Vladimira Putina, dakle na sve osobe koje su sudjelovale u donošenju nelegalne odluke o priznanju odmetnutih pokrajina. Obuhvaćeni su svi članovi Dume osim njih 17 koji su bili suzdržani prilikom donošenja odluke, potom svi članovi Vlade i svi članovi Ruskog nacionalnog vijeća, izvijestila je u središnjem Dnevniku naša reporterka iz Bruxellesa Jasna Paro.

Sankcije se odnose i na tri ruske banke koje financiraju vojne operacije.

- Sankcijama se zamrzava trgovina ruskih državnih obveznica, Rusiji se ograničava pristup tržištima kapitala, tržištima financijskih usluga. Uvode se trgovinske i ekonomske sankcije na dvije odmetnute pokrajine. Oni će se izuzeti od ugovora o slobodnoj trgovini koji postoji između Ukrajine i EU-a, navodi Paro.

Ministri vanjskih poslova dali su zeleno svjetlo, odnosno političku potporu sankcijama.

- Pravni postupak kako bi se one mogle primijeniti počet će već večeras ovdje u zgradi Vijeća. Danas je poslijepodne održano sastanak NATO-a i Ukrajine. Jens Stoltenberg rekao je da Rusija nije odustala od vojnih planova i invazije na Ukrajinu. Savez će učiniti sve kako bi zaštitio članice NATO saveza, dodao je Stoltenberg ističući da imaju spremnih 100 zrakoplova, navodi Jasna Paro.

- Ovo je jasan odgovor na (rusko) kršenja međunarodnog prava. Sankcije su izravno usmjerene na pojedince i tvrtke uključene u te radnje. Na meti su banke koje financiraju ruski vojni aparat i doprinose destabilizaciji Ukrajine. Također zabranjujemo trgovinu između dvije otcijepljene regije i EU kao što smo to učinili nakon ilegalne aneksije Krima 2014. I konačno, ograničavamo sposobnost ruske vlade da prikupi kapital na financijskim tržištima EU-a. Maksimalno ćemo otežati Kremlju provođenje agresivne politike, rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Ona je ispravnom ocijenila odluku njemačke vlade o zamrzavanju postupka izdavanja dozvole za rad plinovoda Sjeverni tok II koji izravno povezuje Rusiju s Njemačkom ispod Baltičkog mora.

Sjeverni tok II treba ocjenjivati u svjetlu sigurnosti opskrbe energijom za cijelu Europu, jer ova kriza pokazuje da je Europa još uvijek previše ovisna o ruskom plinu, dodala je von der Leyen, ističući da EU treba diversificirati opskrbu energijom i masovno ulagati u obnovljive izvore energije.

- Ove će sankcije biti vrlo bolne za Rusiju, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell nakon završetka izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Parizu.

- Postigli smo jednoglasan dogovor o prvom paketu sankcija, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

- Sankcije nemaju čudotvorni učinak, ali su ekonomski bolne, a bolne su i za osobe protiv kojih su usmjerene, rekao je Borrell.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!