Portugal traži negativan test na COVID od putnika iz Kine

07.01.2023.

07:12

Autor: Hina/HRT

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Portugal će od putnka u zračnim lukama koji stignu iz Kine zahtijevati negativan test na COVID-19, ne stariji od dva dana u odnosu na datum putovanja, rekao je u petak ministar zdravstva, čime slijedi odluke pojedinih drugih država o uvođenju sličnih ograničenja.

"Spomenute mjere stupaju na snagu u nedjelju u ponoć, a ''zrakoplovni prijevoznici odgovorni su za pridržavanje istih prilikom ukrcavanja putnika'', stoji u izjavi ministra.

Osim toga, razmatra se mogućnost da nekoliko putnika na letovima iz Kine u subotu budu podvrgnuti posebnom testu ''kojim se nastoje otkriti nove varijante virusa, kako bi se adekvatno procijenila epidemiološka situacija'', dodaje se u izjavi.

Vlade diljem svijeta već su uvele ili razmišljau o uvođenju sličnih pravila što se tiče putnika koji dolaze iz Kine, gdje je zabilježen značajan porast broja zaraženih COVID-om-19 nakon ublažavanja strogih epidemioloških pravila u toj zemlji.

Kina je do sada odbacila kritike na račun službene statistike koju objavljuje o slučajevima korona virusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!