Von der Leyen: Sumnje u korupciju u EP su izrazito ozbiljne

12.12.2022.

Zadnja izmjena 13:21

Autor: HRT/V.G./Hina

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: Yves Herman / Reuters

Sumnje u korupciju u Europskom parlamentu vrlo su ozbiljne, rekla je u ponedjeljak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

- Ovi su navodi krajnje zabrinjavajući, krajnje ozbiljni. To je pitanje povjerenja ljudi u naše institucije, rekla je, podsjećajući da je predložila stvaranje neovisnog tijela za etička pitanja u institucijama EU-a.

Von der Leyen je rekla da Komisija provjerava svoj registar transparentnosti u kojem su dokumentirani svi sastanci povjerenika i njihovog osoblja s predstavnicima interesnih skupina.

Borrell: Istraga o korupciji u EP-u zabrinjava

Belgijska istraga o navodnoj korupciji u Europskom parlamentu zabrinjava, rekao je u ponedjeljak europski šef diplomacije Josep Borrell nakon racija i uhićenja povezanih s navodnim novcem i darovima iz Katara.

U petak je u Bruxellesu uhićeno nekoliko osoba nakon najmanje 16 pretresa povezanih s istragom o tomu da je jedna zaljevska zemlja platila znatnu svotu novca kako bi na taj način utjecala na odluke zastupnika u Europskom parlamentu. Tom je prilikom policija zaplijenila 600.000 eura.

Šest osoba je najprije privedeno. Četiri su optužene, a dvije puštene, priopćili su tužitelji u nedjelju. Nisu imenovali nijednu osumnjičenu osobu.

Jedna od potpredsjednica Europskog parlamenta Eva Kaili, iz redova socijalista, izgubila je svoje ovlasti uslijed povezanosti s istragom o korupciji u Belgiji.

Kaili, grčka eurozastupnica, uhićena je u petak u Belgiji zajedno s još nekoliko osumnjičenika u svezi s istragom o podmićivanju.

Grčka socijalistička stranka PASOK priopćila je da izbacuje Kaili iz svojih redova. Njezin ured nije odgovarao na telefonske pozive ni odgovorio na email da komentira slučaj.

- Bez sumnje, ta je vijest jako zabrinjavajuća. Suočavamo se s nekim događanjima, nekim činjenicama koje me, kao nekadašnjeg predsjednika EP-a, svakako brinu, rekao je Borrell novinarima po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a.

Tužitelji su rekli da su mjesecima sumnjali da zaljevska zemlja pokušava utjecati na odluke u Bruxellesu. Izvor upoznat sa slučajem rekao je da se radi o zemlji domaćinu Svjetskog nogometnog prvenstva, Kataru.

Katarski dužnosnici zanijekali su optužbe o mogućim nedjelima

- Bilo kakvo povezivanje katarske vlade s navedenim tvrdnjama je neutemeljeno i predstavlja ozbiljnu dezinformaciju, rekao je katarski dužnosnik.

Tužitelji su rekli da su također pretresli dom još jednog eurozastupnika u subotu, no nije rečeno o kome je riječ. Član Belgijske socijalističke stranke, Marc Tarabella potvrdio je da se radilo o njegovom domu i da su mu oduzeti računalo i mobitel.

Europski parlament trebao bi ovaj tjedan glasati o prijedlogu o produžetku bezviznog putovanja u Europsku uniju za Kuvajt, Katar, Oman i Ekvador. Neki zastupnici su predložili da se odgodi rasprava i glasovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!