Povijesna suša u Europi

25.08.2022.

19:18

Autor: Tamara Marković/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Povijesna suša u Europi

Povijesna suša u Europi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Izostanak oborina i ekstremne vrućine uzrok su jedne od najvećih suša u Europi u posljednjih 500 godina. Prema podacima Europske komisije sušom je ugroženo gotovo pola kontinenta. Zbog smanjene količine vode najveći su poremećaji u energetskom sektoru, transportu i poljoprivredi.

Plaže su postale šire, a posjetitelji šetaju dijelovima korita moćnog Dunava. Nizak vodostaj natjerao je brodove da na pojedinim dijelovima prolaze jedan po jedan. Na jugu Rumunjske lokalno stanovništvo ovakve brojeve na skali - ne pamti.

- Nikada nisam vidio ovako nizak vodostaj Dunava. Kada sam bio malen, vidio sam nešto slično, ali ni blizu ovomu. Velike vrućine i nedostatak kiše prouzročili su ovako teške suše diljem Europe i Amerike, rekao je Marcel, umirovljenik.

Povijesna suša u Francuskoj pojedina je naselja ostavila bez kapi vode. Stanovnici više od stotinu općina nemaju vode u slavinama. Fontane su prazne, stočne hrane sve je manje, voda se u sela dovozi cisternama.

Nezapamćena suša na vidjelo iznosi i tajne najpoznatijih bojišnica Prvog svjetskog rata. Više od stotinu godina stare bombe pronađene su kod Verduna, gdje se vodila jedna od najkrvavijih bitaka.

Suša traje već nekoliko tjedana i čini se da se situacija ne popravlja.

- Na 47 posto teritorija oglašeno je upozorenje na sušu. Oborina je bilo manje nego inače i vlažnost tla je nedovoljna, zbog čega vegetacija i usjevi pokazuju negativne posljedice suše, rekao je Johannes Bahrke, glasnogovornik za digitalno gospodarstvo, istraživanje i inovacije Europske komisije.

Nezapamćene vrućine spalile su stotine hektara šume diljem Europe, ali opasnost još nije prošla. Na sjeveru Španjolske stanovnici su naoružani kantama vode, trčeći kroz gust dim, uspjeli spasiti svoje domove.

Predviđa se da bi Europa s neuobičajeno visokim temperaturama, zbog kojih se smanjuju zalihe vode i propadaju usjevi, mogla ući i u jesen.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!