Brlošić: Šteta od suše preko milijardu kuna

22.08.2022.

20:02

Autor: M. Matoš, V. Ružojčić, Z. Perić/I.B./Dnevnik/HRT

Kiša stigla prekasno

Kiša stigla prekasno

Foto: Dnevnik / HRT

I u Slavoniji je pala dugo očekivana kiša. Rekorder je selo Račinovci u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojemu su u posljednja 3 dana pale 94 litre po četvornome metru. Nažalost, prekasno da spasi kukuruz na kojem je šteta zbog suše negdje i stopostotna. Godina je ovo za koju poljoprivrednici kažu - ne ponovila se.

Kiša došla prekasno

Novinarka HTV-a Marija Matoš u Dnevniku je razgovarala s Matijom Brlošićem, članom Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore. Komentirao je najveću sušu u posljednjih 10 godina.

- Kiša je kasno došla. Ona ne može baš ništa spasiti. Kukuruzu, soji, šećernoj repi, povrću i voću apsolutno nikakve pomoći nema. Kiša je dobrodošla samo jer radimo novu sjetvu, sjetvu uljane repice. Do jučer nismo mogli ni ući u polje kolika je suša bila, lomili su se strojevi. Ona će olakšati ovu jesensku sjetvu, pripremu zemljišta, naglasio je.

Sastanak s ministricom i premijerom

- Sutra u 12 počinje sastanak s ministricom i premijerom. Govorit će nas pet predstavnika Slavonske županije o ekstremnoj suši koja se dogodila. Iznijet ćemo prve procjene šteta. One će biti izuzetno velike. Ministarstvo je već izašlo s prijedlogom od 200 milijuna kuna pomoći za ovu ekstremnu sušu. To sigurno neće biti dostatno jer su naše procjene da će ona biti preko milijardu kuna. Razgovarat ćemo o našim prijedlozima da pomognemo poljoprivrednicima, zakonskim rješenjima. Poljoprivrednici imaju neke obaveze prema EK za plaćanje zelenih, gdje su morali odraditi neke preduvjete i predradnje da to dobiju. Uvjet, da im se na taj način pomogne da dobiju te novce, da dobiju proizvoljno vezane potpore bit će uvjet proglašenja elementarnih nepogoda, viša sila. Tako ćemo omogućiti dobivanje tih financijskih sredstava za naše poljoprivrednike, istaknuo je.

Prema nekim procjenama zbog suše će biti i 15 posto manje voća.

Kiša stigla prekasno

Pala je u Đurićima napokon prava kiša, ali prekasno. Za soju Antuna Golubovića donijela je, kaže, više štete nego koristi.

- Ona će sad nabubriti, ako krenu velike temperature krenut će i pucati i rasipati se, najavljuju velike moguće pljuskove i tako da bi se i ova soja koja je zrela mogla rasuti, ističe ratar iz Đurića Antun Golubović.

Zbog suše i visokih temperatura nema ni rumenih jabuka pa će sorti Gala u baranjskom voćnjaku svaka kap dobro doći.

- To je obojana sorta i traži se crvena boja, ali nije to baš tako kako bi trebalo biti. Tako da će ova kiša pomoći u boji, ali će odmoći jer je sklona pucanju oko peteljke, kaže voćar iz Čeminca Ivan Bašić.

No, za kukuruz više nema spasa.

- Za kukuruz više nema pomoći, on je završio svoj dio i sad kad stane ova kiša, moći ćemo početi vršiti s do 70 posto manjim urodom, ističe Mato Mihić, ratar i stočar iz Gundinaca.

Mladom stočaru iz Gundinaca sav kukuruz zasijan na 50 hektara završio je u silaži.

- Ogroman je gubitak, cijena kukuruza će govore biti preko dvije kune tako da u odnosu na naše ulaze i na našu cijenu mlijeka, ne znam kako ćemo se pokriti, kaže Šime Karavidović, ratar i stočar iz Gundinaca.

O najavljenih 200 milijuna kuna pomoći države misle da će pomoći poput ove kiše - slabo.

- To je jako mali iznos, to bi bilo jako malo po gospodarstvu, a još se vuku repovi koje nismo dobili. Recimo onaj poticaj od 6.000 kuna, ističe ratar i stočar Mihić.

- Stiže jedna jako teška jesen s puno nepoznanica, a to su cijene repromaterijala, cijene goriva, sjetva je na vratima, naglašava ratar Golubović.

Teška godina za usjeve. Još teža za poljoprivrednike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!