Vlada ne misli da će zbog inflacije biti ugrožen ulazak u eurozonu

04.05.2022.

19:30

Autor: Dijana Kovaček/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Uvođenje eura i inflacija

Uvođenje eura i inflacija

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Unatoč znatnom rastu stope inflacije u Vladi ne misle da će zbog toga biti ugrožen ulazak u eurozonu predviđen za 1. siječnja iduće godine. Na sjednici Vijeća za euro rečeno je da Europska komisija i Europska središnja banka imaju diskrecijsko pravo odrediti s kojim će nas zemljama uspoređivati, pogotovo u uvjetima kada je inflacija izazvana pandemijom, a zatim ratom i (AR) rastom cijena energenata. Pripreme teku, pa je tako danas predstavljena i posljednja eurokovanica - ona s motivom kune, čiji se natječaj morao ponoviti nakon skandala s plagijatom.

Na hrvatskoj kovanici od jednog eura novi je dizajn kune. Nakon ponavljanja natječaja važno je da nije plagijat.

- Hrvatska kuna s ovim dobiva novi život, novo ruho i bit će dio onih eurokovanica koje će imati važni simbol hrvatske monetarne, ako možemo tako reći, državnosti, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Mladi su autori i koautori ponosni, ali svjesni pozornosti zbog ponavljanja natječaja.

- Ponavljam još jednom, koliko god bude trebalo - nije plagijat... ja tu odgovorno stojim. Nismo nikakvu literaturu niti za inspiraciju niti samo za pogledat koristili, istaknuo je Jagor Šunde, autor idejnog rješenja nacionalne strane kovanice od jednog eura.

Sve ostale pripreme za kovanje i uvođenje eura teku prema planu.

- Smatramo da ćemo od članstva u europodručju imati koristi, prije svega građani i gospodarstvo, ističe Plenković. 

Uvođenje eura ovisit će ponajviše o razini inflacije. Tromjesečni nam je prosjek 6,3 posto - malo niže od prosječne inflacije u Europskoj uniji. A službeni je kriterij - usporedba s tri zemlje s najnižom inflacijom. No još nije potvrđeno s kojim ćemo se zemljama uspoređivati.

- Mislim da i oni potpuno razumiju da inflacija i ubrzavanje inflacije u Hrvatskoj po ničemu ne odskače od onoga što je vidljivo i u svim ostalim zemljama članicama EU-a. Duboko vjerujem da će Hrvatska ispuniti i taj preostali kriterij, rekao je Zdravko Marić, ministar financija.

- Bilo bi pomalo čudno zahtijevati od zemlje da ima nižu inflaciju od eurozone u koju ulazi, kao referentnu vrijednost. A mi smo praktički na prosjeku Eurozone, rekao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Uoči drugog čitanja Zakona o euru, saborska oporba Vladi prigovara nespremnost za ulazak u eurozonu.

- Hrvatska nije spremna ni po kriterijima, a definitivno će se to obit o glavu hrvatskim građanima. Mnogi koji će podržati ovaj zakon u saboru će vrlo brzo plakati za hrvatskom kunom, rekao je Marijan Pavliček, Hrvatski suverenisti.

- Naprosto ovaj brod smo prepustili nekome drugom da njime upravlja, a nismo napravili ama baš ništa da posljedice za građane budu što bolje, dodao je Peđa Grbin, SDP.

Odluka Vijeća Europske unije očekuje se u lipnju, tečaj konverzije u srpnju, a od 5. rujna počelo bi obavezno isticanje cijena i u eurima i u kunama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!