12:53 / 08.10.2021.

Autor: HRT/Hina

Povjerenica Johansson o snimci: Hrvatska Vlada donijela ispravnu odluku

Ylva Johansson

Ylva Johansson

Foto: HRT / HTV

Snimka u kojoj maskirane osobe, u odorama koje sliče policijskima, ali bez službenih oznaka, nasilno protjeruju migrante s hrvatske granice - i danas je aktualna. O svemu se oglasila se i povjernica za unutarnje poslove EU-a Ylva Johansson. Ministar Davor Božinović, koji sudjeluje na redovitom Vijeću ministara unutarnjih poslova, jutros nije komentirao sastanak s povjerenicom. 

Povjerenica Ylva Johansson istaknula je da je hrvatska Vlada donijela ispravnu odluku - optužbe uzela vrlo ozbiljno i poduzima istragu kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo. Isto se očekuje i od grčke vlade. 

- Moram reći da hrvatska Vlada ovo shvaća veoma ozbiljno, odmah će to istražiti; ministar je bio šokiran, smatram da postupaju posve ispravno, razjašnjavajući da zaštita granica uvijek treba biti u skladu s vladavinom prava i temeljnim pravima. Pokrenut će istragu i koristit će se mehanizmima neovisnog nadzora koje smo uspostavili zajedno s Hrvatskom. Smatram da je to ispravan odgovor, poručila je.


S druge strane, Johansson je izrazila nezadovoljstvo grčkom reakcijom na medijska izvješća o nasilju. Kazala je kako je njezin razgovor s grčkim ministrom bio drukčiji. Jasno mu je dala do znanja da EU neće prihvatiti to da grčka vlada ne poduzima istrage oko ovih optužbi. Kazala je da je potrebno štiti vanjske granice ali da se pritom moraju očuvati europske vrijednosti - vladavina prava i temeljna prava.

Glasnogovornik Komisije Adalbert Jahnz u četvrtak je, odgovarajući na pitanje novinara što će se poduzeti ako se dokaže da se Hrvatska novcem koji je dobila iz europskih fondova za nadzor granice koristila za smještaj osoblja koje je sudjelovao u prisilnim protjerivanjima migranata, najavio istragu o tome. Ako se novac trošio za nezakonite radnje, onda se plaćanje može suspendirati te odrediti novčane kazne ili zahtjev za povrat novca, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!