Traje istraga nakon najnovije snimke protjerivanja migranata

07.10.2021.

19:29

Autor: Šime Vičević/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Istraga na granici

Istraga na granici

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon objave još jedne snimke u kojoj maskirane osobe, u odorama koje sliče policijskima, ali bez službenih oznaka, nasilno protjeruju migrante s hrvatske granice, traje istraga. Sinoć, nakon objave snimke, premijer je razgovarao s ministrom unutarnjih poslova i zatražio izvješće o tom slučaju.

Čim se sinoć u javnosti pojavila snimka na kojoj se vidi kako maskirani muškarci udaraju migrante palicama, reagirao je premijer Plenković. Kontaktirao je s ministrom Božinovićem i zatražio opširno ispitivanje.

- Hrvatska kao uređena država poštuje svoje zakone i međunarodne propise. Ne želimo imati bilo kakva postupanja koja bi mogla imati veze s državama koje nisu u skladu s našim pravnim poretkom, istaknuo je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

- Naravno da mi imamo zadaću, kao i sve druge države, štititi svoju granicu, sprečavati nezakonite migracije i pritom cijenimo ulogu hrvatske policije, rekao je.

Ranije jutros ministar Božinović potvrdio je da je pokrenuta istraga o snimkama, koja treba otkriti tko je uključen u incident koji se navodno dogodio na granici s Bosnom i Hercegovinom. Osnovan je i stručni tim.

- Ima zadaću da, prije svega, utvrdi što se dogodilo, tko je u tome sudjelovao, gdje se dogodilo. Dakle, puno je tu pitanja, koja sad jedna pomna analiza treba istražiti, naglasio je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

- Kad je u pitanju bilo kakva vrsta prekoračenja ovlasti, da ne kažem nasilja, a to treba, naravno, sve utvrditi, tome nema mjesta u hrvatskoj policiji, rekao je.

Onime što je vidljivo na snimci mogao bi se baviti i DORH.

- Za sada još nikakve podatke nismo dobili. Sigurno će se voditi izvidi i provodit će se istraživanja, naglasila je Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica RH.

Zbog izvješća o nasilnim vraćanjima migranata na vanjskim granicama Unije u Grčkoj i Hrvatskoj, zabrinutost je izrazila Europska komisija.

- Neka od tih izvješća šokantna su. Iznimno sam zabrinuta zbog njih. Čini mi se da postoje naznake o nekoj vrsti orkestracije nasilja na našim vanjskim granicama. Čini se i da ima dosta uvjerljivih dokaza o zloporabi europskih sredstava. Naravno da se mora provesti temeljita istraga o svemu tome, rekla je Ylvia Johansson, povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove.

Zbog sadržaja sporne snimke brojne osude i u Saboru.

- Moramo sačekati izvještaj policije, moramo vidjeti sve argumente i činjenice i onda ćemo vidjeti je li situacija za sazivanje Odbora ili nije, govori Nikša Vukas, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

- Meni je najstrašnija spoznaja da netko u Hrvatsku ulazi nesmetano, kazao je Hrvoje Zekanović, predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista.

- Mi ili imamo paravojne i premilitantne formacije ili su to djelatnici policije kojima je netko naredio da skinu obilježja kada rade pushbackove, rekla je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Što se uistinu dogodilo i u kakvim okolnostima, trebala bi utvrditi temeljita istraga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!