15:39 / 20.12.2019.

Autor: D.M./HRT

Predstavljen preuređeni NSK za hrvatsko predsjedanje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Spremna je velika dvorana od 550 m2, osam manjih dvorana, press centar i blagavaona za delegate. Tu su i prevoditeljske i TV kabine, videozidovi i ambulanta.
Najviši hrvatski dužnosnici predstavili su novouređenu Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu (NSK) u Zagrebu koja će u prvih šest mjeseci iduće godine biti središte hrvatskog predsjedanja EU-om. Nakon toga objekt dobiva dodatne funkcije.

Za potrebe brojnih sastanaka tijekom predsjedanja spremna je velika dvorana od 550 m2, čije pročelje krasi Bašćanska ploča, zatim osam manjih dvorana za 60 do 80 ljudi, press centar i blagavaona za delegate. Tu su i prevoditeljske i televizijske kabine, videozidovi i ambulanta. Položeno je 200 kilometara novih kabela.

- Dovršavamo veliki projekt za hrvatsku kulturu, znanost i slobodno možemo reći da ova znamenita institucija danas dobiva dodatni kongresni i konferencijski karakter. Za pripremu NSB-a za predsjedanje izdvojeno je 95 milijuna kuna,  rekao je premijer Andrej Plenković na svečanosti kojoj su prisustvovali predsjednik Sabora Gordan Jandroković, hrvatski zastupnici EPP-a u Europskom parlamentu, potpredsjednica EK Dubravka Šuica te predstavnici diplomatskog zbora, Crkve i medija.NSK će biti prva zgrada u Hrvatskoj s 5G mrežom koja je još uvijek u nekomercijalnoj upotrebi. Plenković je rekao i kako će obnovljeni NSB nakon predsjedanja poslužiti za razne aktivnosti poput kongresa, vladinih aktivnosti, sveučilišne i alternativne scene HNK. Arhitekt Velimir Neidhardt koji je prije 30-ak godina projektirao zgradu kaže da je iznimno zadovoljan time što najvažnija zgrada u Hrvatskoj dobiva nove funkcije.Zadovoljan i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kaže da je ovo velik iskorak za Zagreb koji na 6 mjeseci postaje glavi grad Europe. Podsjetio se "pokojnog Šuvara koji je ovo sve započeo i prvog  predsjednika Tuđmana koji je 1995. NSK otvorio".Za uređenje zgrade koja će prva u Hrvatskoj biti opremljena 5G tehnologijom izdvojeno je 95 milijuna kuna. To je, kaže ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, namjenski potrošeno. Dobro je, dodaje, da smo za nešto iskoristili ovo predsjedanje, ne samo da "budemo važni 6 mjeseci nego da nam nešto važno i ostane".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!