Plenković u Bavarskoj zahvalio Angeli Merkel na političkoj ostavštini

15.07.2021.

12:27

Autor: M.M./Hina/HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Premijer Andrej Plenković na skupu njemačkog CSU-a izrazio je zahvalnost na političkoj ostavštini odlazeće njemačke kancelarke Angele Merkel, velike prijateljice Hrvatske. 

Plenković je u bavarskom Kloster Seeonu sudjelovao na Klauzuri Kršćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) njemačke kancelarke.

Dvije stranke u koaliciji sa socijaldemokratima čine aktualnu njemačku vladu, do parlamentarnih izbora krajem rujna na kojima Merkel, nakon šesnaest godina vlasti, neće biti kandidatkinja za kancelarku.

CDU, najveću njemačku stranku, preuzeo je Armin Laschet, premijer Sjeverne Rajne Vestfalije, koji je u također u Bavarskoj te će se sastati s Plenkovićem.

- Ovo je jako važna politička godina za Europsku uniju, rekao je hrvatski premijer na konferenciji za medije uz Alexandera Dobrindta, predsjedavajućeg frakcije CSU-a u Bundestagu. Ove se godine održavaju izbori u dvije najveće i najutjecajnije članice EU-a - Francuskoj i Njemačkoj.

- Odlazak Angele Merkel će svakako biti velika promjena za njemačku i europsku politiku, rekao je hrvatski premijer, pa izrazio zahvalnost za sve što je ona učinila za Njemačku, Europu i svijet, ali i Hrvatsku čija je bila velika prijateljica. Bila je jedna od naših najvećih zagovornika, uz naše prijatelje iz CSU-a i CDU-a, pomažući nam da se prvo priključimo NATO-u, a potom EU-u, a veoma podržava i pridruživanje Hrvatskoj šengenskom prostoru iduće te eurozoni 2023. godine, kazao je Plenković.

Za odlazeću kancelarku hrvatski premijer rekao je da je ona uvijek bila ta koja je rješavala probleme, bila strpljiva i imala najveće iskustvo od svih članova Europskog vijeća.

- Mislim da oba moja prijatelja, Armin Laschet u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Markus Soeder u Bavarskoj, pripadaju generaciji njemačke politike koja će donijeti novu energiju i promjene, ali i kontinuitet, rekao je Plenković o čelnicima CDU-a i CSU-a s kojima će se danas sastati.

Za EU nakon izbora u Njemačkoj i Francuskoj naglasio je da je ključno da se izbjegnu podjele diljem kontinenta u periodu vraćanja ekonomije na pretpandemijsku razinu, nakon što su postignuti i ratificirani dogovori o paketu gospodarske pomoći.

Manje podijeljena, ujedinjenija i s više solidarnosti, tako vidim Europu u narednim godinama, zaključio je hrvatski premijer na konferenciji u Bavarskoj koju je iskoristio i da pozove njemačke turiste u Hrvatsku koja je sigurna od Covida-19.

Plenković je tom prigodom pohvalio i Christiana Schmidta, člana CSU-a s ogromnim međunarodnim iskustvom koji je nedavno postao novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, naglasivši kako se veseli suradnji s njim u pronalasku dogovora između političkih stranaka i institucija u BiH kako bi se postigla reforma izbornog sustava prije izbora u jesen iduće godine. 

U izjavi za medije Plenković je rekao je kako je ovo bila prilika da održi govor o budućnosti Europe, o zajedničkim temama - klimatskim promjenama, naočenim lekcijama iz kovidkrize, instrumentu iduće generacije, oporavku, migracijama, vanjskoj politici, proširenju EU-a i sutuaciji na jugoistoku Europe.


"Laschet nudi stabilnost i promjene"


- Održao sam kvalitetan dijalog s njihovim zastupnicima, a uoči njemačkih izbora razgovarali smo i o trenutnoj političkoj situaciji ovdje. Prema anketama, CDU/CSU je u vodstvu i pitanje je kako će izbori proći za dva mjeseca i kako će formirati novu parlamentarnu većinu, rekao je Plenković.


- Destabilizacije u Njemačkoj sigurno neće biti, dapače, prednost CDU/CSU u odnosu na Zelene je narasla, a jedino pitanje koje ostaje je s kime će formirati većinu, dodao je.


Uvjeren je da će Armin Laschet dobiti potporu i voditi Njemačku u dobrom smjeru i za zemlju i za cijelu Europu. 


- Odlazak Angele Merkel nakon 16 godina je zaista ogromna promjena za njemačku političku scenu, ali i za funkcioniranje EU-a, jednog od globalnih lidera. Njemačka se sprama za promjene, ali mi se čini da će, s obzirom na mentalitet, svi težiti  i stabilnosti i promjeni u jednom, a to je ono što Laschet nudi.


Njemački novinari pitali su premijera Plenkovića o turističkoj sezoni.

- Više smo nego otvoreni prema našim prijateljima, posebno iz Njemačke, obično 3 milijuna njemačkih turista izaberu Hrvatsku kao ljetno odredište, tako je bilo prije 2 godine. Većina dolazi iz Bavarske i Baden Württemberga, nadam se da oni mogu doći, imamo kampanju koja kaže - sigurno boravi u Hrvatskoj. Danas je broj zaraženih vrlo malen, rekao je premijer Plenković.

- Uspjesi Hrvatske posljednjih desetljeća su veliki. Želimo pozitivno pratiti i iduće korake. Nadamo se da će Hrvatska vrlo brzo ući u Šengenski prostor, rekao je Alexander Dobrinst, čelnik frakcije CSU-a u Bundestagu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!