Ukrajina podnijela pritužbu WTO-u protiv embarga tri članice EU-a

18.09.2023.

Zadnja izmjena 19:54

Autor: T.S./HRT/Hina

Ukrajinsko žito

Ukrajinsko žito

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ukrajina je podnijela pritužbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv Poljske, Slovačke i Mađarske nakon što su zabranile uvoz ukrajinskog žita i drugih proizvoda, objavila je visoka ukrajinska dužnosnica. 

Prva potpredsjednica vlade Julija Sviridenko rekla je da Ukrajina smatra takve zabrane kršenjem međunarodnih obveza članica EU-a.

- Za nas je kritično važno dokazati da pojedinačne države članice ne mogu zabraniti uvoz ukrajinske robe. I zato smo podnijeli tužbe putem WTO-a, navela je Sviridenko u priopćenju na vladinoj web stranici.

- Istovremeno se nadamo da će te države ukinuti ograničenja i da neće biti potrebe da svoje odnose rješavamo na sudovima kroz dugo vremensko razdoblje. Potrebna nam je solidarnost i obrana interesa poljoprivrednika, dodala je.

Tri članice EU-a odlučile su u petak uvesti jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, nakon što je Europska unija objavila da neće produžiti ograničenja koja su istekla u petak u ponoć.

Prosvjed bugarskih poljoprivrednika


U petak je Europska komisija odlučili okončati ograničenja na uvoz proizvoda iz Ukrajine, a bugarska vlada glasala je za ukidanje zabrane u čemu se razišla s tri druge članice Unije - Poljskom, Mađarskom i Slovačkom koje su najavile da će održati ograničenja.

Kontrole nad uvozom ukrajinskog žita omogućilo je pet zemalja - Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Slovačka da na vlastitom tržištu ograniče trgovinu proizvodima kao što su žito, kukuruz, repica ili suncokret iz Ukrajine.

Predstavnici poljoprivrednog sektora u Bugarskoj postavili su cestovne barikade protiv odluke o ukidanju zabrane u strahu od jeftinog uvoza.

Prosvjednici su najavili da planiraju traktorima krenuti put Sofije u utorak kako bi nastavili akciju.

Bugarski ministar Nikolaj Denkov rekao je u nedjelju da on "neće pregovarati s teroristima".

Prošlog tjedna bugarski parlament ukinuo je zabranu - i prije Europske komisije - zahvaljujući glasovima prozapadne većine zastupnika, javila je agencija BTA.

Španjolska, Njemačka i Francuska osudile uvozne restrikcije za ukrajinsko žito


Poljska, Mađarska i Slovačka pobunile su se protiv Europske komisije te najavile da će kod njih zabrana ostati na snazi kako bi zaštitile domaće poljoprivrednike od povećanog uvoza iz Ukrajine.

Europska komisija poručila je da analizira njihovu odluku.

Španjolski ministar poljoprivrede rekao je u ponedjeljak da se čini da je jednostrana zabrana uvoza ukrajinskog žita nezakonita, prenosi Reuters.

Španjolska predsjeda Vijećem EU-a u ovom polugodištu.

Govoreći uoči sastanka ministara poljoprivrede EU-a u Bruxellesu, ministar Luis Planas Puchades rekao je da je "na Europskoj komisiji da ocijeni" je li bilo koja članica EU-a prekršila zakone.

Oko 60 posto ukrajinskog žita prolazilo je preko alternativnih ruta u Europskoj uniji, a 40 posto preko Crnog mora dok se Rusija u srpnju nije povukla iz sporazuma o izvozu žita.

Rumunjska je postala ruta za više od 60 posto ukrajinskog žita koje se transportira preko kopna. Rumunjski premijer rekao je u ponedjeljak da bi Rumunjska također mogla produljiti zabranu ako porastu zahtjevi za uvozom.

Njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir rekao je također da uvozne restrikcije vjerojatno nisu u skladu s europskim zakonima, prenosi DPA.

Özdemir, političar Zelenih, rekao je uoči sastanka ministara EU-a kako ne vidi razlog za takve mjere.

- Ja također ne vidim kako to može biti usklađeno sa zakonom EU-a, dodao je, istaknuvši da informacije pokazuju da se tržište dobro nosi s ukrajinskim žitom.

Francuski ministar poljoprivrede Marc Fesneau ocijenio je, prema Reutersu, da odluka triju zemalja dovodi u pitanje europsku solidarnost.

- Za solidarnost je potrebno jedinstvo... Moramo sačuvati ta dva elementa, inače će europski projekt biti ugrožen. Jedinstveno tržište temeljni je element, rekao je. 

Dodao je da ministri EU-a rade na prijedlogu za nijansirano izuzeće od pravila za zemljište na ugaru, umjesto trenutačne suspenzije, što bi moglo ublažiti pritisak na poljoprivrednike.

- Ne možemo istodobno govoriti da nam treba prostora za proizvodnju biomase, za proizvodnju energije, za proizvodnju biomaterijala, za osiguranje opskrbe hranom i zadržati status quo iz zajedničke poljoprivredne politike koji je odlučen prije rata u Ukrajini, čak djelomično prije COVID-a, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!