22:03 / 14.07.2021.

Autor: Hina/AFP

Protiv delta varijante neophodne dvije doze cjepiva

EMA: Protiv delta-varijante neophodne dvije doze cjepiva

EMA: Protiv delta-varijante neophodne dvije doze cjepiva

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Dvije doze cjepiva neophodne su za zaštitu od delta varijante koronavirusa, objavila je u srijedu Europska agencija za lijekove (EMA).


Europski regulator je također pozvao države članice Europske unije da ubrzaju programe cijepljenja, dok se jako zarazna delta-varijanta ubrzano širi svijetom.


- Prema preliminarnim podacima dvije doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 su potrebne za prikladnu zaštitu od delta varijante, navodi EMA u priopćenju.


- Poštovanje preporučenog rasporeda cijepljenja je ključno za postizanje najviše razine zaštite, dodaje EMA koja preporučuje primjenu dviju doza cjepiva Pfizer/BioNTecha, Moderne i AstraZenece.


Delta-varijanta koronavirusa, otkrivena u Indiji, predstavljat će 90 posto slučajeva COVID-a do kraja kolovoza, ocjenjuje se u priopćenju Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).


Prema podacima ECDC-a u deset zemalja Europske unije, blizu 30 ili više posto osoba starijih od 80 godina još nije primilo preporučeno cjepivo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!