14:59 / 14.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Rusija pozvana na Minhensku konferenciju, Putin, Lavrov i Medvedev odbili doći

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov

Foto: via REUTERS / via REUTERS

Predsjedajući Minhenske sigurnosne konferencije Wolfgang Ischinger naglasio je da su ruski čelnici pozvani da sudjeluju na međunarodnim razgovorima ovaj vikend.

- Izgledi da zapravo organiziramo smislene razgovore o tom pitanju u Muenchenu su, naravno, mnogo veći ako je prisutan ovlašteni predstavnik ruske vlade koji ima dopuštenje da govori, rekao je Ischinger u ponedjeljak u Berlinu komentirajući ukrajinsku krizu.

Putin, Lavrov i Medvedev odbili doći

Kao potencijalne goste Ischinger je poimence naveo ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, bivšeg predsjednika Dmitrija Medvedeva i predsjednika Vladimira Putina. Ali nažalost, to je odbijeno, rekao je.

U petak se otvara Minhenska sigurnosna konferencija. U subotu će glavne rasprave biti posvećene Ukrajini, Rusiji i NATO-u, a u nedjelju budućnosti Europske unije.


Predstavljajući u ponedjeljak "Sigurnosno izvješće 2022.", Ischinger se požalio na kolektivnu i, u određenoj mjeri, naučenu bespomoćnost kao odgovor na mnoštvo kriza. Na samoj konferenciji sudjelovat će više od 100 ministara i više od 30 predsjednika država i vlada.

Prošle godine se sigurnosna konferencija mogla održati samo virtualno zbog pandemije. Ove godine će se sudionici fizički okupiti, ali u manjem broju i uz stroge higijenske mjere.

- Ruskim gostima putovanje na konferenciju otežavaju ograničenja zbog COVID-a, jer obično nisu cijepljeni cjepivima odobrenim u Njemačkoj. Zato je dosta Rusa otkazalo, rekao je Ischinger.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!