Ukrajinski sukob iz kuta poduzetnika u vojnoj industriji

14.02.2022.

11:18

Autor: HRT/Studio 4/B.V.

Zvonko Zubak, stručnjak i poduzetnik u sektoru vojnog naoružanja

Zvonko Zubak, stručnjak i poduzetnik u sektoru vojnog naoružanja

Foto: HRT / HTV

Ukrajina od Kremlja traži objašnjenje zašto se nastavlja gomilanje vojnih snaga na Krimu u zadnja 24 sata ako Putin tvrdi da nema rata. U slučaju da dođe do ratnog sukoba od kojeg svi strahuju može li u tom ratu bilo tko pobijediti odnosno tko je već sada pokazao ozbiljne slabosti ako gledamo SAD, Rusiju, EU i Ukrajinu kao zainteresirane strane u sukobu?

Zvonko Zubak, stručnjak i poduzetnik u sektoru vojnog naoružanja smatra da rata neće biti. Očekuje li sukob NATO-a i Rusije na prostoru Ukrajine, Zubak odgovara da što se tiče rata, EU nema što tu tražiti, jer nema svoju vojsku.

- Oni su nju devastirali zadnjih 20 godina i nije sposobna za bilo koji rat. Vidite što se dešava i kako se ljudi dovode na čelna mjesta u tim sektorima. Dovode ljude koji ne znaju ni činove svoje vojske. Vidite osobe koje su na čelu ministarstava, oni ne mogu nositi ni ruksake lovcima, rekao je Zubak u Studiju 4. 

Vojne snage EU

Moramo maknuti, kaže, Francusku i uzeti zemlje EU-a kao npr. Njemačku, Španjolsku, Italiju, Poljsku, oni nemaju 50 borbenih zrakoplova da ih mogu podići. O čemu da mi govorimo, mi prijetimo Putinu i nosimo praznu pušku. Nema ništa ni Bugarska ni Rumunjska, ističe Zubak.

Zubak tvrdi da rata neće biti, ali da je Putin poslao jasnu poruku.

- EU nije sposobna osam sati ratovati i nek ne pričaju mi možemo. Biden ne smije govoriti uvest će sankcije, nego se mora sjesti i postići dogovor.

Ipak, bi li slučaju sukoba bila odlučujuće zračne snage, odgovara - apsolutno.

- Rusija ima snažno zrakoplovstvo, posebne radare. Što se tiče druge strane, ona se ne smije dati uvući u sukob. Rusija je pokrila radarima kompletan prostor i Biden je potpuno svjestan kad kaže da neće svoju vojsku slati, niti ćemo slati svoje zrakoplove. Vezano za snage NATO i EU, rat će gubiti Rusija ako ona nas napadne i obrnuto, ali ona neće napasti, ni mi nju, rekao je.

Je li ovo zadnji trenutak da se EU resetira po vojnom pitanju, kaže da je pitanje jesu li predsjednici Vlada sposobni staviti najbolje kadrove. 

Uloga dronova

Znamo tko što s njima može napraviti i u kojoj zemlji, ali na jednu Rusiju ići s bilo kakvim dronovima - to bi navodi, bilo potpuno neozbiljno.

Oprema sa zapada za Ukrajinu

Domet onoga što su dobili je do 4 do 5 tisuća metara. To je ono - evo vam nešto pa se vi sami borite. Putin neće sam sebi pucati u noge. Pokušat će neki dogovor, i do rata neće doći. Ne vidim da je on toliko neiskusan da bi išao u tako nešto, ovdje moraju sjesti predsjednik Ukrajine i Putin i razgovarati, smatra Zubak. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!