Kako će EU odgovoriti na rast cijena i nestašicu energenata?

09.09.2022.

Zadnja izmjena 15:23

Autor: HRT

Tihomir Vinković iz Bruxellesa s izvanrednog sastanka ministara energetike

Tihomir Vinković iz Bruxellesa s izvanrednog sastanka ministara energetike

Foto: Dnevnik / HTV

Ministri energetike država članica EU-a okupili su se u Bruxellesu na izvanrednom sastanku kako bi se pokušali dogovoriti o mjerama za zaustavljanje rasta cijena energenata.

- Hrvatska podupire neke prijedloge, koji su još neformalni, a stigli su od predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen. Radi se o zajedničkoj nabavi energenata, ograničavanju cijena energenata i pomoći tvrtkama koje dobavljaju energente, rekao je za podnevni Dnevnik HTV-a novinar Tihomir Vinković.    

video thumb

- Očekujemo zajednički odgovor na ovu krizu na europskoj razini i kada je riječ o cijenama plina. Na današnjem sastanku Hrvatska će podržati sve mjere za pomoć gospodarstvu i građanima, posebno kad je riječ o korekciji cijena plina i uvođenju novih poreza svim tvrtkama u energetskom sektoru koje su ostvarile izvanredne profite. Podržat ćemo i razdvajanje cijene plina i cijene električne energije, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović


video thumb

- Naglasio sam da je jako važno ići na ograničavanje veleprodajnih cijena plina i to nevezano od koga se taj plin kupovao. Gotovo sve države članice raspravljale su na taj način, rekao je ministar Filipović.

Također je rekao da je podržao uvođenje poreza na ekstradobit kompanijama iz energetske industrije koje sada koriste ovu priliku kako bi te visoke cijene prelile u svoje profite.

Filipović je rekao da podržava razdvajanje cijene plina od cijene električne energije te zajedničku nabavu plina na razini EU-a.

- Poseban sam naglasak stavio na to da je važno napraviti zajedničku platformu za nabavu plina na razini cijele Europske unije kako bi iskoristila svoju veličinu i na taj način utjecala na smanjenje cijena, rekao je Filipović.

Europska komisija će u utorak na sjednici u Strasbourgu predložiti konkretne mjere i uputiti ih u zakonodavnu proceduru

Komisija je predložila da se ograniči cijena po kojoj se uvozi plin iz Rusije. Države koje su jako ovisne o dostavi plinovodom iz Rusije, poput Slovačke i Mađarske pribojavaju se da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao na to reagirati potpunom obustavom isporuke plina prema Europi, dok drugi upzoravaju da bi on to ionako mogao napraviti bez obzira što EU odluči.

Jedna od ideja, koja ima sve veću potporu, jest da se uvede ograničenje cijena za sav plin koji se doprema plinovodima, bez obzira od kuda dolazio.

Prema diplomatskim izvorima, prijedlog da se ograniči cijena plina koji se plinovodom doprema iz Rusije nije naišla na široku potporu među ministrima.

Slijedom današnje rasprave, Komisija će u utorak na svojoj sjednici u Strasbourgu predložiti konkretne mjere i uputiti ih u zakonodavnu proceduru.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je da će predložiti ograničenje prihoda energetskim tvrtkama koje proizvode struju uz niske troškove, a višak profita usmjeriti prema najranjivijim građanima i poduzećima.

Cijenu električne energije diktira cijena najskupljeg energenta koji se upotrebljava za proizvodnju. To je već neko vrijeme plin, čija je cijena dosegnula rekordne razine, što je u prvom redu posljedica ruske agresije na Ukrajinu i ruskog korištenja energije kao alata za borbu protiv zapada. Zbog takvog sustava profitiraju one tvrtke koje u proizvodnji struje ne upotrebljavaju plin, a profitiraju od velikog rasta cijene električne energije.

Komisija predlaže da se takvim proizvođačima s niskim troškovima proizvodnje, poput nuklearki, vjetroelektrana i elektrana na ugljen, prihodi ograniče na 200 eura po megavatsatu, a sve iznad toga bi se usmjeravalo prema potrošačima i gospodarstvu. Trenutačne referentne cijene u Njemačkoj su od 400 do 500 eura za megavatsat.

Postoje veliki izgledi da taj prijedlog bude prihvaćen, ali dio zemalja upozorava da to neće biti dovoljno za rušenje cijena električne energije.

Komisija je predložila i obvezujuće smanjenje potrošnje za vrijeme vršnih opterećenja, što bi onda smanjilo potrebu za aktiviranjem plinskih elektrana kako bi se zadovoljila povećana potražnja. Dio zemalja članica protivi se tomu da smanjenje potrošnje bude obvezujuće.

Izvanredni sastanak ministara energetike EU

Izvanredni sastanak ministara energetike EU

Foto: Yves Herman / REUTERS

Jedna od ideja koju zagovara nekoliko država članica jest da se raskine veza između cijene plina i cijene električne energije, što znači da se struja proizvedena iz jeftinih izvora više ne prodaje po cijeni najskupljeg energenta. Komisija nije iznijela takvu ideju, ali je češko predsjedništvo to uvrstilo kao podlogu za raspravu.

Komisija je predložila da se ograniči cijena po kojoj se uvozi plin iz Rusije. Države koje su jako ovisne o dostavi plinovodom iz Rusije, poput Slovačke i Mađarske, pribojavaju se da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao na to reagirati potpunom obustavom isporuke plina prema Europi, dok drugi upozoravaju da bi on to ionako mogao napraviti bez obzira na to što EU odluči.

- Plan kojim bi se ograničila cijena isključivo za ruski plin koji dolazi plinovodima potpuno je protiv europskih i mađarskih interesa, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u videu objavljenom na Facebooku.

- Ako bi se cijene ograničile isključivo za ruski plin, to bi očito dovelo do trenutačnog prekida opskrbe ruskim plinom. Nije potrebna Nobelova nagrada da bi se to shvatilo, rekao je mađarski ministar.

Jedna od ideja, koja ima sve veću potporu, jest da se uvede ograničenje cijena za sav plin koji se doprema plinovodima. Tako bi se postavilo dinamičko ograničenje cijena koje odražava cijene u drugim regijama, poput Azije, čime bi se dao poticaj proizvođačima u Norveškoj, Alžiru i Rusiji da nastave izvoziti plin u Europu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!