Sindikati i poduzetnici podržali Vladin paket mjera pomoći

08.09.2022.

19:17

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Nakon što je premijer Plenković predstavio paket mjera za ublažavanje udara zbog rasta cijena energenata, kao i popis namirnica čije će se cijene sniziti i zamrznuti, slijedile su brojne reakcije. Evo što o tome misle sindikati, umirovljenici, obrtnici, oporba...


Izdašan Vladin paket mjera pomoći pozdravljaju sindikati. Građanima će, kažu, olakšati život.

- Jasno je vidljivo da su mjere doista širokoobuhvatne, za građane svakako više nego dobre, stabiliziraju cijenu i plina i struje što je doista važno. Vidi se da se i spušta cijeli niz cijena i fiksiraju cijene za veliki dio strateških namirnica. Međutim treba voditi računa o tome da to spuštanje cijena ne dovede do umjetne nestašice kod onih koji su proizvođači i trgovci, upozorio je Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikat.

I stranke umirovljenika zadovoljne su odlukom o isplati jednokratnog primanja umirovljenicima. No Hrvatska stranka umirovljenika ipak smatra da im je Vlada trebala osigurati pomoć u idućih šest mjeseci.

- Hrvatska stranka umirovljenika ne može biti zadovoljna s ovim dodatkom, to je jednokratan dodatak za 690 tisuća onih koji jedva preživljavaju, a iznos je svega 450 milijuna ta iznos u odnosu na 21 milijardu je svega 2,4 posto, poručio je Željko Šemper, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

Vrtići, škole, fakulteti, domovi za starije, nevladine udruge, vjerske zajednice, općine, gradovi... struju će plaćati kao kućanstva. To će im, kažu, znatno smanjiti troškove.

- Svakako pozdravljamo činjenicu da ustanove socijalne skrbi, naročito domovi za starije, neće imati cijenu kao do sada. To je bila industrijska cijena, a opet nećemo imati cijenu kao kućanstva, nego nešto malo višu, pet posto i to će nama koristiti u procjeni troškova, rekla je Dragica Marač, pročelnica odjela za socijalnu politiku PGŽ.

U Obrtničkoj komori zadovoljni su Vladinim mjerama, no ipak dodaju da ostaje njihov zahtjev za subvenciju obrtnicima koji su već počeli ulagati u obnovljive izvore energije u poslovnim prostorima. HGK kaže da je od samog početka krize isticala nužnost proširenja mjera, posebno na velike potrošače energije koji ne mogu izdržati pritisak enormnog rasta cijena energenata.

Ugostitelje zabrinjava cijena plina, zbog kojeg su im računi višestruko uvećani.

- Pozdravljamo i ovaj moment da imamo neoporezivi dio koji možemo isplatiti. Ne možemo do kraja biti sretni jer moramo iznaći te novce u našem budžetu koji je na koljenima da možemo to uopće isplatiti. Očekivali smo da će biti neka intervencija po pitanju doprinosa na regularne plaće kako bi nama ostao neki višak novca, kako bi mogli nagraditi naše radnike, rekla je Žaklina Troskot, Nacionalna udruga ugostitelja.

U HUP-u kažu da je Vlada pravodobnom reakcijom, fiksiranjem cijene struje, osigurala stabilnost za domaće gospodarstvo. Mjerama su obuhvaćeni svi poduzetnici, a prihvaćen je HUP-ov prijedlog koji se odnosi na smanjenje poreznog opterećenja rada.

- Načelno HUP nije za intervenciju u ograničavanje rasta tržišnih cijena, međutim ovo su ekstremni uvjeti, pratit ćemo utjecaj ograničenja na rezultat prehrambene industrije, poručila je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

A uvođenje posebnog poreza na ekstraprofit komentirao je jedan od najvećih gospodarstvenika.

- Nisam do sada čuo iz najava da bi se on odnosio na sve kompanije, nego na isključivo one koje se bave trgovinom energijom i u tome smislu koje su ostvarile ekstraprofit u odnosu na ovu krizu koja je sada, rekao je Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic Grupe.

Dio saborske oporbe pozdravio je Vladine mjere za ublažavanje inflacije te pomoć građanima i gospodarstvu, ali smatra da one nisu sustavno razrađene.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!