21:45 / 02.05.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Scholz: Sankcije se neće ukinuti dok Moskva ne potpiše mirovni sporazum s Kijevom

Njemački kancelar Olaf Scholz

Njemački kancelar Olaf Scholz

Foto: Michele Tantussi / REUTERS

Sankcije Rusiji nametnute kao odgovor na njezinu invaziju na Ukrajinu neće se ukinuti dok Moskva ne postigne mirovni sporazum s Kijevom, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz i dodao da mirovne uvjete treba odrediti Ukrajina.

Olaf Scholz je u intervjuu emitiranom na javnoj televiziji ZDF rekao da se ruski predsjednik Vladimir Putin precijenio ako je očekivao da će uspjeti osvojiti teritorij Ukrajine, proglasiti prekid sukoba i gledati kako zapadne zemlje ukidaju sankcije.

- Nije promislio o svojoj cijeloj operaciji u Ukrajini. Nije mislio da će se Ukrajina tako oduprijeti. Nije mislio da ćemo ih podržati da izdrže tako dugo. Nećemo povući sankcije osim ako on ne postigne sporazum s Ukrajinom, a on to neće postići diktiranim mirom, dodao je

Poručio je da Njemačka neće prihvatiti rusku aneksiju Krima, ocijenivši je kršenjem međunarodnog prava.

Scholz je dodao da ne planira posjetiti Kijev nakon što je predsjednik Frank-Walter Steinmeier odustao od putovanja nakon negodovanja Ukrajine.

Odbacio je kritike da je isprva previše oklijevao poslati Ukrajini teško oružje.

Njemačka je prošlog tjedna objavila da će Ukrajini isporučiti protuzračne tenkove 'Gepard'.

- Nema smisla činiti nešto samo zato što netko viče ili ne činiti nešto zato što netko viče, rekao je Scholz te dodao da je zaštita zemlje i očuvanje mira njegova kancelarska dužnost.

Njemački kancelar suočen je s pritiskom i u zemlji i u inozemstvu da Ukrajinu opskrbi teškim naoružanjem poput tenkova i haubica, ali i da podupre trenutni embargo Europske unije na uvoz ruske energije kako bi se Putinu oduzela čvrsta valuta koja mu pomaže financirati rat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!