Scholz: Što prije započeti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

28.03.2022.

17:42

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da je potrebno što prije započeti pregovore o punopravnom članstvu u Europskoj uniji sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

- Svako odgađanje zemlje zapadnog Balkana čini još podložnijima utjecaju trećih zemalja, rekao je Scholz nakon sastanka sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson u Berlinu. On je rekao kako su i švedska premijerka i on složni oko toga da pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom treba započeti "što prije". 

Scholz i Andersson su zatražili i pravedniju raspodjelu izbjeglica iz Ukrajine. Njemački kancelar je rekao kako je do sada u Njemačku stiglo preko 300.000 izbjeglica iz Ukrajina ali da bi sada i ostale zemlje trebale pokazati solidarnost.

- Do sada je velika većina izbjeglica iz Ukrajine zaštitu potražila u susjednim zemljama ali i u Njemačkoj. Sad se radi o tome da i druge zemlje preuzmu ljude koji ne znaju kuda će u ovoj situaciji, rekao je Scholz.

Švedska premijerka Andersson je rekla kako Švedske na može prihvatiti toliko izbjeglica kao što je to bio slučaj 2015.

- Mi smo tada preuzeli 12 posto svih izbjeglica koje su stigle u Europu. To više ne možemo učiniti, rekla je Andersson.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!