Slovenija: gotovo 1500 zaraza, trećina testova pozitivna

24.10.2021.

13:27

Autor: Hina/I.B.

Ljubljana, Slovenija

Ljubljana, Slovenija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Sloveniji je u posljednja 24 sata uz smanjen opseg testiranja potvrđeno 1497 zaraza koronavirusom, a umrlo je petero pacijenata, objavilo je danas ministarstvo zdravstva.

S 4458 PCR testova otkriveno je 1497 zaraza, a udio pozitivnih među testiranima iznosio je 33,5 posto. Time se nastavlja zabrinjavajući trend širenja četvrtog vala epidemije, o čemu svjedoči podatak da je broj potvrđenih zaraza u odnosu na stanje prije sedam dana, kad su s 2279 testiranja potvrđene 632 zaraze, udvostručen.

Prosjek dnevno potvrđenih zaraza za posljednjih sedam dana povećan je na 1673 slučaja, 14-dnevna incidencija na 873, a porastao je i broj hospitaliziranih.

U bolnicama je trenutačno 475 oboljelih, dvadeset više nego dan prije, a njih 126 na intenzivnim je odjelima.

Svim potrebnim dozama cjepiva protiv koronavirusa zaštićeno je 53 posto populacije i 62 posto odraslih, prema službenim podacima vlade.

Kako je u razgovoru za Slovensku televiziju izjavio Leon Cizelji iz znanstvenog Instituta Jožef Štefan, ustanove koja radi projekcije i modele razvoja epidemije za vladu, broj hospitalizacija u iduća dva tjedna mogao bi prijeći kritičnu granicu, kad će na intenzivnim odjelima biti više od 150 pacijenata, a stvarni broj zaraza možda je i dva puta veći od onih koje su potvrđene testiranjem.

Zato je upitno hoće li se broj zaraza zadržati ispod onoga koji je bio u lanjskom drugom jesenskom valu ili će biti premašen.

Vlada i dalje poziva na što veći odaziv na cijepljenje, kako bi se izbjeglo dodatno zaoštravanje mjera, a ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek kazao je u razgovoru za mariborski list "Večer" da vlada unatoč sadašnjem stanju epidemije neće zatvarati gospodarske aktivnosti.

- To mogu reći jasno i glasno, takvo zatvaranje više si ne možemo priuštiti, kazao je Počivalšek i dodao kako u tom pogledu nema nikakva nesporazuma s premijerom Janezom Janšom koji je nedavno o lockdownu govorio kao o krajnjoj mogućnosti ako bi se negativni trendovi nastavili, a protuepidemijske mjere kršile.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!