16:27 / 19.03.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Slovenski državni vrh cijepio se AstraZenecom

Slovenski državni vrh se cijepio AstraZenecom

Slovenski državni vrh se cijepio AstraZenecom

Foto: Borut Zivulovic / REUTERS

Cijeli slovenski državni vrh cijepio se danas AstraZenecom kako bi građanima vratio povjerenje u to cjepivo koje je Europska agencija za lijekove (EMA) dan prije ponovno proglasila učinkovitim i sigurnim za primjenu.

Predsjednik države Borut Pahor, premijer Janez Janša, predsjednik parlamenta Igor Zorčič i predsjednik Državnog vijeća Alojz Kovšca zajedno su se cijepili popodne u prostorijama Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ).

NIJZ objavio je kratku videosnimku na kojoj svi sjede i čekaju cijepljenje držeći pritom distancu, te pojedinačne fotografije na kojima ih cijepi medicinska djelatnica.

Predsjednik Borut Pahor nakon cijepljenja na Twitteru je napisao da je time želio dati skroman doprinos u suzbijanju epidemije u Sloveniji.

"Vjerujmo znanosti i stručnjacima koji nas pozivaju da se cijepimo", poručio je slovenski predsjednik, dodavši da sredinom ove godine Slovenija slavi 30. obljetnicu samostalnosti, a nakon toga drugi put preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije, pa želi da se država do tada vrati u "normalno stanje" nakon teške zdravstvene krize izazvane koronavirusom.

- Želio bih da Dan državnosti 26. lipnja proslavimo zajedno u cijeloj našoj domovini i da se vratimo normalnom životu. Imamo cjepivo koje je glavni način da se to ostvari, napisao je Pahor u poruci građanima.

Da se cijepio i premijer Janez Janša, potvrdila je na Twitteru Vlada Republike Slovenije.  

U petak se cijepio i ministar obrane Matej Tonin, a idućih će dana, prema planu, to učiniti i ostali članovi Vlade. Danas je počelo i cijepljenje zastupnika u parlamentu te zaposlenika u pomoćnim službama u toj ustanovi.

Poslije kratkotrajnog preventivnog zastoja u cijepljenju AstraZenecinim cjepivom, Slovenija je danas, nakon što ga je EMA opet proglasila sigurnim i učinkovitim, ponovno dopustila da se koristi, pa će se nastaviti njime masovno cijepiti i osoblje u školama i vrtićima kako bi se odgojno-obrazovni procesi mogli nastaviti uživo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!