Slovenski ustavni sud odredio da istospolni partneri mogu posvajati djecu

08.07.2022.

17:13

Autor: T.V./HRT/Hina

ilustracija

ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Slovenski ustavni sud u petak je presudio da je zakonska regulativa prema kojoj bračnu zajednicu mogu sklopiti samo dvije osobe različitog spola u suprotnosti s Ustavom, a isto tako i zakonska odredba da istospolni partneri ne mogu imati djece, ocijenivši da su u suprotnosti s ustavnom zabranom diskriminacije.

Prema objavljenom pravorijeku Ustavnog suda, zakonodavcu je dano šest mjeseci da tu neustavnost ukloni, odnosno promijeni zakonske odredbe koje se odnose na tu tematiku.

No već nakon ovakve odluke Ustavnog suda i sve dok parlament nova rješenja ne uvede u zakon, odluka ustavnih sudaca praktički znači da se bračnom zajednicom smatra životna zajednica dviju osoba bez obzira na spol i da istospolni partneri koji žive u partnerskoj vezi mogu zajedno posvojiti dijete pod jednakim uvjetima kao i bračni parovi različitog spola.

Kako je priopćeno iz Ustavnog suda, to međutim ne znači da će istospolni partneri ubuduće imati apsolutno pravo na posvajanje djeteta, nego će im se omogućiti da budu uvršteni na popis kandidata za posvajanje, a odabir najprimjerenijih kandidata i dalje će obavljati nadležni centri za socijalni rad.

Udruga za zaštitu prava seksualno različitih LEGEBITRA objavila je da odluka Ustavnog suda nosi veliku i važnu promjenu u Sloveniji, ne samo u praktičnom smislu jer ima i važno simbolično značenje. Stranka Ljevica (L), jedna od triju stranaka u sadašnjoj koalicijskoj vladi, navela je u priopćenju da su ustavni suci donijeli povijesnu presudu kojim su Sloveniju svrstali među napredne zemlje.

Slovenija je među prvim državama u regiji dopustila mogućnost da istospolni parovi sklope "životnu zajednicu" koju su mogli registrirati u općini, ali se to zakonski nije smatralo brakom kao zajednicom muža i žene, a istospolni parovi nisu imali pravo uputiti zahtjev za posvajanje djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!