17:12 / 04.05.2020.

Autor: HRT

Studija: broj zaraženih u Njemačkoj deset puta veći

enriquelopezgarre/Pixabay

enriquelopezgarre/Pixabay

Foto: - / -

Na osnovu tih podataka i prenošenja modela na cijelu Njemačku znanstvenici su došli do broja od 1,8 milijuna zaraženih.
Stručnjaci Sveučilišta u Bonnu došli su na temelju jedne studije do zaključka da bi broj osoba koje su se u Njemačkoj zarazile koronavirusom mogao biti deset puta viši od službenog broja, priopćeno je u ponedjeljak.

-
Nakon vrednovanja podataka iz tzv. Heinsberg studije i projiciranja ovog broja na razinu čitave zemlje, došli smo do zaključka da bi ukupan broj aktualno i dosad zaraženih od koronavirusa mogao iznositi 1,8 milijuna - rekao je voditelj studije Hendrik Streeck prilikom predstavljanja studije u Bonnu.

Time bi broj zaraženih mogao biti preko deset puta viši od službene brojke od 163.000, koju je u ponedjeljak objavio Epidemiološki institut Robert Koch.

Studija je početkom travnja provedena na oko 900 stanovnika općine Gangelt, zapadnonjemačkog okruga Heinsberg, koji slovi kao jedno od žarišta izbijanja zaraze u Njemačkoj. Osnova studije je stopa smrtnosti zaraženih koronavirusom koji u Gangeltu iznosi 0,37 posto.

Na osnovu tih podataka i prenošenja modela na cijelu Njemačku znanstvenici su došli do broja od 1,8 milijuna zaraženih.

Studija je također pokazala da svaka peta zaraza prolazi bez ikakvih vidljivih simptoma.

- Svatko tko djeluje zdravo u načelu u sebi može nositi virus. Toga trebamo biti svjesni i shodno tomu se i ponašati - rekao je Gunther Hartmann, jedan od autora studije.

Tzv. Heinsberg studija još nije prošla kroz postupak znanstvene provjere potrebne za objavljivanje, ali je zbog posebnih pravila koja u vrijeme pandemije koronavirusa studija već predstavljena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!