09:55 / 16.11.2020.

Autor: T.V./Reuters/HRT

Studija tvrdi: Koronavirus cirkulirao Italijom od rujna 2019.

Foto: REUTERS/Manuel Silvestri/File Photo

Foto: REUTERS/Manuel Silvestri/File Photo

Foto: - / REUTERS

Novi koronavirus cirkulirao je Italijom od rujna 2019., pokazuje studija Nacionalnog instituta za rak (INT) u Milanu, upozoravajući na to da se COVID-19 mogao proširiti izvan Kine i prije nego što se do sada mislilo.
Novi koronavirus cirkulirao je Italijom od rujna 2019., pokazuje studija Nacionalnog instituta za rak (INT) u Milanu, upozoravajući na to da se COVID-19 mogao proširiti izvan Kine i prije nego što se do sada mislilo. Do sličnih rezultata došlo je i Sveučilište u Sieni.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ U Italiji i Britaniji pad novozaraženih, u Francuskoj rast
➡️ Sve o koronavirusu

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je kako su novi koronavirus i COVID-19, respiratorna bolest koju uzrokuje, bili nepoznati prije nego što je u prosincu prvi put zabilježeno izbijanje epidemije u Wuhanu u središnjoj Kini.

Prvi talijanski pacijent s koronavirusom otkriven je 21. veljače u gradiću u blizini Milana, u sjevernoj regiji Lombardija.

Ali nalazi talijanskih istraživača, koje je objavio INT-ov znanstveni časopis Tumori Journal, pokazuju da je 11,6% od 959 zdravih dobrovoljaca koji su se uključili u probirni test raka pluća između rujna 2019. i ožujka 2020. razvilo antitijela na koronavirus znatno prije veljače.

Sljedeći specifični test antitijela na SARS-CoV-2 provelo je Sveučilište u Sieni za isto istraživanje pod naslovom "Neočekivano otkriće antitijela na SARS-CoV-2 u pretpandemijskom razdoblju u Italiji".

Pokazalo je da su četiri slučaja iz prvog tjedna listopada također pozitivna na antitijela koja neutraliziraju virus, što znači da su se zarazili u rujnu, rekao je za Reuters Giovanni Apolone, koautor studije.

- Ovo je glavno otkriće: ljudi bez simptoma ne samo da su bili pozitivni nakon seroloških testova nego su imali i antitijela koja su mogla ubiti virus, rekao je Apolone. To znači da novi koronavirus može dugo cirkulirati među stanovništvom i s niskom stopom smrtnosti, ne zato što nestaje, nego samo da bi opet porastao, dodao je.

Talijanski istraživači rekli su Reutersu u ožujku da su izvijestili o većem broju slučajeva teške upale pluća i gripe u Lombardiji u posljednjem kvartalu 2019., u znak da je novi koronavirus mogao cirkulirati i prije nego što se u početku mislilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!