Sumnjiv meteorološki balon u rumunjskom zračnom prostoru

14.02.2023.

18:27

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Chase Doak / REUTERS

Nadzorni sustav rumunjskih zračnih snaga otkrio je leteći objekt nalik meteorološkom balonu, objavilo je ministarstvo obrane što je nova epizoda "balonske sage" u kojoj su Sjedinjene Države nekoliko njih srušile te u utorak ustvrdile da za to zasad nitko nije preuzeo odgovornost.

Dva mlažnjaka MiG 21 LanceR poletjela su u područje jugoistočne Rumunjske 10 minuta nakon što je objekt uočen, no piloti nisu uspjeli potvrditi njegovu prisutnost ondje, izvijestilo je ministarstvo i dodalo da je balon letio na visini od 11.000 metara.

Pojava objekta u Rumunjskoj uslijedila je usred diplomatskog spora između Sjedinjenih Država i Kine pošto su Sjedinjene Države 4. veljače oborile navodni kineski špijunski balon.

Ministarstvo obrane objavilo je da se posada zrakoplova u tom području zadržala oko 30 minuta prije nego što se vratila u bazu, ne realiziravši ni vizualnu ni radarsku potvrdu cilja.

Pojava neidentificiranog objekta u Rumunjskoj koincidirala je s odlukom Moldavije, koja graniči s Rumunjskom i Ukrajinom, da nakratko zatvori svoj zračni prostor iz sigurnosnih razloga. Rumunjsko ministarstvo u priopćenju nije povezalo ova dva događaja.

Bijela kuća: Nitko nije preuzeo odgovornost za tri oborena objekta


Istodobno nijedna skupina ni pojedinac nije preuzeo odgovornost za obaranje triju balona koje je tijekom vikenda srušila američka vojska, ustvvrdio je Washington.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby u utorak je kazao da loši vremenski uvjeti otežavaju pronalazak ostataka srušenih objekata.

Kazao je i da SAD još nema čvrst uvid u porijeklo triju objekata te da će se o svemu više znati kada se pokupe ostaci.

No pojasnio je da su oni pali u teško dostupna područja. Dva su na zaleđenom sjeveru, a jedan u jezeru Huron, odakle je, kako je istaknuo, ostatke teško izvaditi.

Kirby je kazao da obavještajne službe razmatraju mogućnost po kojoj su baloni korišteni u komercijalne svrhe ili zbog znanstvenih istraživanja te da zasad nema naznaka da su tri srušena objekta povezana s kineskim programom špijunskih balona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!