Šumski požar blizu Atene, evakuirana dječja bolnica

20.07.2022.

09:06

Autor: V.K./HRT/Hina

Gori u zaleđu Atene

Gori u zaleđu Atene

Foto: Giorgos Moutafis / REUTERS

Šumski požar potaknut jakim vjetrom bjesni u planinskom području Pentelik blizu Atene u srijedu ujutro te guta kuće zbog čega su vlasti naredile evakuaciju najmanje devet područja i dječje bolnice.

Tri vatrogasca i devetero mještana zadobilo je lakše ozljede i prebačeni su u bolnicu s poteškoćama s disanjem, izvijestila je državna televizija ERT.

Gusti oblaci dima zamračili su nebo nad Pentelikom gdje je izbio požar oko 14.30 u utorak, oko 27 kilometara sjeverno od središnjeg dijela Atene.

Zasad nema izvješća o žrtvama, rekli su vatrogasci.

U borbi s vatrenom stihijom na nekoliko požarišta sudjeluje oko 485 vatrogasaca sa 120 vozila. Petnaest helikoptera i zrakoplova izbacivalo je vodu na plamen, a operacije su po noći iz sigurnosnih razloga zaustavljene.


- Bila je teška noć, rekao je glasnogovornik vatrogasnog centra Jianis Artopios u televizijskom obraćanju te dodao da brzina vjetra premašuje 80 kilometara na sat.

- Zbog intenziteta i brzine vjetrova, vatra je po noći stalno mijenjala smjerove što je dodatno otežalo borbu s njom, rekao je.

Lokalne vlasti priopćile su da su u požaru izgorjele neke kuće u području Palinija.

Vlasti su naredile evakuaciju devet područja, uključujući Palini i Gerakas.

Jedna bolnica i Nacionalni opservatorij u Ateni iz opreza su evakuirani. Promet je zaustavljen na cestama koje vode prema Penteliju, a najmanje 600 stanovnika trebalo je pomoć policije da pronađu izlaz iz područja zahvaćenih požarom.

Predviđa se da će jak vjetar trajati do srijede poslijepodne.

Vatrogasci su rekli da 28 vatrogasaca iz Rumunjske pomaže lokalnim gasiteljima.

Više od 200 vatrogasaca i opreme iz Bugarske, Francuske, Njemačke, Rumunjske, Norveške i Finske bit će u pripravnosti u Grčkoj tijekom najtoplijih mjeseci - srpnja i kolovoza.


Prošle su godine šumski požari opustošili oko 121.000 hektara šuma i grmlja u različitim dijelovima Grčke koja je doživjela najteži toplinski val u 30 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!