Ulazimo u eurozonu 1. siječnja: Koliki će biti fiksni tečaj euro-kuna?

11.07.2022.

19:31

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Zdravko Marić na sastanku Eurogrupe

Zdravko Marić na sastanku Eurogrupe

Foto: Dnevnik / HTV

U Bruxellesu se sutra očekuje konačna formalna odluka o ulasku Hrvatske u eurozonu, a bit će donesena na razini Vijeća ministara financija. Odredit će se i fiksni tečaj kune i eura. Osim odluke o Hrvatskoj, središnje teme sastanka su galopirajuća inflacija i energetska kriza. 

Na sastanku eurogrupe, u proširenom sastavu, vjerojatno posljednji put kao ministar financija sudjeluje Zdravko Marić. Jedna od tema je ulazak Hrvatske u eurozonu. Hrvatska će sutra i formalno dobiti potvrdu da iduće godine ulazi u eurozonu. Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis iskoristio je priliku reći da je Hrvatske ispunila sve kriterije, da je to potvrđeno na svim razinama, pa je rekao: "Čestitam hrvatskom narodu i hrvatskoj Vladi da Hrvatska postaje 20. članica eurozone, prvoga dana sljedeće godine".

Što se tiče tema o kojima se raspravlja na eurogrupi, to su novi odgovori na izazove s kojima je suočena ne samo eurogrupa nego i cijelo europsko gospodarstvo o čemu je prije sastanka govorio povjerenik EU-a za gospodarstvo Paolo Gentiloni.  

- Znate da živimo u veoma neizvjesnom vremenu, plovimo uzburkanim vodama. Ono što nam treba u ovo doba jest više koordinacije, stabilnosti, pokretljivosti za uspješan prelazak iz razdoblja kada je situacija bila jasna - u pandemiji je našem gospodarstvu bila potrebna snažna opća potpora. Sada, s visokom inflacijom i potpuno drukčijom krizom, trebamo tu opću potporu preoblikovati u više ciljanih i privremenih mjera. To je orijentacija fiskalne politike Europske komisije, kazao je Paolo Gentiloni, povjerenik EU-a za gospodarstvo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!