20:53 / 08.09.2020.

Autor: Hina/HRT

Švedska: Najviše testiranih, najmanje pozitivnih

Foto: ilustracija, REUTERS/John Morris

Foto: ilustracija, REUTERS/John Morris

Foto: - / REUTERS

Švedska je prošloga tjedna provela više od 120 tisuća testiranja na koronavirus, a samo je nešto više od 1300 testova bilo pozitivno.
Najmanji udio pozitivnih u rekordnom broju testiranih osoba od početka pandemije zabilježen je u Švedskoj prošloga tjedna, kada je koronavirus potvrđen kod samo 1,2 posto testiranih, objavio je švedski zavod za javno zdravstvo, dok u drugim zemljama širom Europe raste broj dnevno zaraženih.

• U Hrvatskoj 204 novozaražena, dvoje preminulih, žarište u Otočcu
Informacije o pandemiji iz minute u minutu pratite na hrt.hr/koronavirus

Švedska nije uvela karantenu, već se fokusirala na osobnu odgovornost građana, fizički razmak i pojačanu higijenu kao sredstva za usporavanje pandemije, umjesto pokušaja eliminiranja virusa. Isprva je strategija oštro kritizirana zbog komparativno većeg broja umrlih proljetos, ali u posljednje vrijeme dužnosnici WHO-a hvale švedsku strategiju kao održiv model.

- Cilj našeg pristupa je da sami ljudi shvate potrebu pridržavanja preporuka i smjernica koje su na snazi. Ne postoje drugi trikovi prije no što budu dostupne medicinske mjere, prvenstveno cjepiva. Švedsko stanovništvo je to uzelo k srcu, kazao je ravnatelj Zavoda Johan Carlson. Dodao je kako su švedske smjernice kreirane da budu razumljive i za duže vrijeme, dok brojne zemlje mijenjaju pravila.

U Švedskoj je umrlo više od 5800 zaraženih, puno više po glavi stanovnika nego u susjednim nordijskim zemljama, ali manje nego, primjerice, u Italiji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji. Broj dnevno umrlih, hospitaliziranih i novozaraženih nizak je, dok je u zemljama poput Španjolske i Francuske iznimno porastao broj zaraženih nakon ukidanja karantene.

Švedska je prošloga tjedna provela više od 120 tisuća testiranja na koronavirus, a samo je nešto više od 1300 testova bilo pozitivno, što je znatno manje od 19 posto pozitivnih testova u nekim proljetnim tjednima. Sada Švedska ima najmanju stopu zaraze koronavirusom u Skandinaviji.

- Naša je strategija dosljedna i održiva. Vjerojatno imamo manji rizik širenja nego u drugim zemljama, rekao je Jonas Ludvigsson, profesor epidemiologije s instituta Karolinska. Dodao je da je Švedska vjerojatno postigla veću razinu imuniteta u populaciji od većine zemalja.

Ipak, švedski pristup ima i kritičare. U uvodniku švedskih novina Dagens Nyheter navodi se kako je sve veći broj poklonika švedske strategije zaboravio velik broj umrlih: "Čini se da je neke brojeve potrebno ponoviti. U Švedskoj je umrlo 5837 osoba od koronavirusa, pet puta više nego u Danskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!