Trst: policija vodenim topovima na prosvjednike protiv COVID propusnica

18.10.2021.

20:39

Autor: HRT/Hina/J.L.

Trst: policija vodenim topovima na prosvjednike protiv COVID propusnica

Trst: policija vodenim topovima na prosvjednike protiv COVID propusnica

Foto: Borut Zivulovic / REUTERS

Talijanska policija upotrijebila je vodene topove i suzavac kako bi rastjerala prosvjednike protiv obaveznih vladinih COVID propusnica koji su pokušali blokirati pristup luci.


Grad na sjeveroistoku zemlje žarište je talijanskih prosvjeda protiv uvođenja novih pravila prošli petak od kada svi radnici moraju imati potvrdu o cijepljenju, negativni test na koronavirus ili potvrdu da su se nedavno oporavili od infekcije.

Policija pod punom interventnom opremom u ponedjeljak je djelovala nakon što je nekoliko stotina lučkih radnika onemogućilo pristup jednom od glavnih ulaza u talijansku najveću trgovačku luku.

Gomila je pogurnuta pomoću vodenih topova nakon čega je upotrijebljen i suzavac. Mnogi su krenuli prema glavnom gradskom trgu kako bi nastavili prosvjed ispred vladinih ureda.

- Napali su nas. Ja sam bez teksta. Nikada to ne bih očekivao. Ostat ćemo ovdje sjediti. Mi smo mirni. Nećemo se predati, rekao je Stefano Puzzer, glasnogovornik lučkih prosvjednika. 

Vlada kaže da su obavezne potvrde potrebne kako bi se zaštitili radnici i potaknuli drugi na cijepljenje. Po pravilu, koje je na snazi do kraja godine, radnici će biti suspendirani bez plaće i suočeni s kaznom do 1500 eura ako pokušaju raditi bez potvrde.

Većina Talijana podupire tu odluku, pokazuju istraživanja javnog mišljenja, ali glasna manjina kaže da ona krši radna prava, piše Reuters.

Oko 15 % radnika u privatnom sektoru i 8 posto u javnom nema tzv. 'zelenu propusnicu', po dokumentu u koji je uvid prošli tjedan imala ta novinska agencija.

Međutim, Puzzer tvrdi da oko 40 % tršćanskih lučkih radnika nije cijepljeno.

Antivakserski pokret jači je u tom gradu nego u drugim dijelovima Italije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!