Greta Thunberg: Moramo ugljik zadržati u zemlji, gdje mu je i mjesto

14.01.2023.

19:57

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT/A.S.

Greta Thunberg

Greta Thunberg

Foto: Dnevnik / HRT

Njemačka policija već treći dan tjera klimatske aktiviste iz ispražnjenog sela u zapadnoj Njemačkoj gdje su se ukopali kako bi zaustavili širenje rudnika ugljena. Sudskom presudom zabranjen je nastavak prosvjeda. Naime, njemačka vlada je kao dio energetske strategije, prema kojoj više ne želi biti ovisna o ruskim energentima, odlučila ponovno aktivirati neke svoje zatvorene ugljenokope, što je izazvalo pravu dramu među aktivistima. 

Selo Litzerat, ponad zatvorenog ugljenokopa u zapadnoj Njemačkoj, već je dvije pune godine mjesto okupljanja brojnih aktivista. Najava vlade o otvaranju rudnika i njegovu proširenju zgrozila ih je te izazvala masovne prosvjede, koji su i danas završili sukobom s policijom. Obje su strane na kraju dana brojile ranjene. U međuvremenu, heroina zelenih aktivista cijeloga svijeta stigla je kako bi pružila potporu prosvjednicima.

- Mislim da je otvaranje rudnika u 2023. godini apsurdno jer svima je jasno, i znanost to potvrđuje - moramo ugljik zadržati u zemlji, gdje mu je i mjesto, a Njemačka bi se trebala sramiti, rekla je Greta Thunberg, švedska klimatska aktivistica.

Švedska aktivistica osuđuje policijsko nasilje, optužujući policiju da tako provodi politiku velikih energetskih kompanija koje u svemu traže samo profit. Nakon sudske odluke kojom je tvrtki RWE dopušteno da nastavi proširivati ugljenokop, stotine policajaca ušle su ovaj tjedan u to mjesto i uklonile podignute barikade. Policija predviđa da će raščišćavanje mjesta trajati još tjednima.

- Pokušavali smo biti na barikadama i prosvjedovati što dulje, no morali smo napustiti selo. Ondje je ostalo još naših kolega, oni će dati sve od sebe i vjerujem da neće dopustiti da se selo sruši i da se nastavi sa širenjem rudnika. Ovo je globalna borba, ovo je borba za sve nas, ovo je borba za čist okoliš, izjavila je prosvjednica Sasha. 

Policija nastavlja sa svojim zadaćama, nema vremena razmišljati o tome koliko otvaranje rudnika šteti cijelom planetu. Žele ispuniti zapovijed koju su dobili - isprazniti selo od prosvjednika i što prije vratiti se kući.

- Najprije smo pregovarali i tražili da napuste selo dobrovoljno. Velika većina shvatila je u kakvom se položaju našla i napustila selo. No, kao i uvijek, postoji nasilna manjina koja ne želi otići, koja stalno izaziva sukobe, baca na naše snage kamenje pa čak i molotovljeve koktele. Primjena policijske sile potpuno je opravdana, kazala je Cornelia Weber, glasnogovornica policije. 

Ovi prosvjedi pokazatelj su sve većih napetosti oko klimatske politike vlade u Berlinu. Posebno je to osjetljivo za stranku Zelenih, koja je dio vladajuće koalicije socijaldemokratskog kancelara Olafa Scholza, nakon što je 16 godina provela u oporbi, a sada podupire politiku protiv koje se aktivno borila.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!