11:19 / 16.12.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

U Francuskoj otkriveno 110.000 lažnih COVID potvrda

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

U Francuskoj cirkulira 110.000 lažnih COVID potvrda, objavila je agencija France Presse navodeći izvore bliske ministru unutarnjih poslova Geraldu Darmaninu.

- Bilo je više od stotinu privođenja u 400 istraga koje su se otvorile otkad je ljetos COVID potvrda postala obvezna na nekim mjestima, rekao je Gerald Darmanin na televiziji France 2.


Ta privođenja odnose se i na korisnike lažnih COVID potvrda i na mrežu koja ih prodaje, objasnili su izvori.


- Problem je lažnih potvrda da se često izdaju u suradnji s liječnicima ili medicinskim sestrama, rekao je ministar, koji smatra da je to nešto što je teško dokazati.


Već su donesene zatvorske kazne, prije svega za korisnike potvrda, rekao je Darmanin i istaknuo da kazne mogu ići do pet godina. No dodao je kako se zalaže da se istrage prekinu protiv onih osoba koje imaju lažnu potvrdu, ali su spremne uskladiti se s pravilima.


Prema posljednjim podacima, više od 3000 pacijenata nalazi se na odjelima intenzivne njege diljem Francuske, a broj bi mogao dosegnuti i 4000 tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, upozorio je ranije glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!