U Njemačkoj nastavak svađe zbog sve većeg broja izbjeglica

18.09.2023.

15:31

Autor: A.V./HRT/Hina

U Njemačkoj nastavak svađe oko sve većeg broja izbjeglica

U Njemačkoj nastavak svađe oko sve većeg broja izbjeglica

Foto: Fabrizio Bensch / REUTERS

Rasprava o ispravnoj politici vezano uz sve veći broj izbjeglica u Njemačkoj, koja se vodi otkako su brojevi pokazali snažan porast zahtjeva za azilom, nastavila se zahtjevom Saveza općina i gradova za uvođenjem godišnje gornje granice broja izbjeglica.

- Nešto se mora poduzeti, na samo na riječima nego i djelom. Daljnje ignoriranje situacije uništit će stabilnost naše demokracije, rekao je predsjednik Saveza njemačkih gradova i općina Uwe Brandl reagirajući na naglo rastući broj izbjeglica koje od početka godine dolaze u Njemačku.

On je time podržao premijera Bavarske Markusa Soedera koji, kao i drugi predstavnici oporbene demokršćanske Unije CDU/CSU, od savezne vlade traži mjere za ograničavanje ilegalnog useljavanja.

Soeder je u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild zatražio uvođenje godišnje granice od 200.000 izbjeglica, koju je bavarski političar povezao s kapacitetima zemlje kada je u pitanju integracija.

- Mi smo već sada na granicama mogućnosti kad je u pitanju smještaj izbjeglica i gradnja novih škola i vrtića. Zato nam je sada potrebna gornja granica, koju bismo nazvali integracijska granica, rekao je Soeder.

On je također predložio i ograničenje socijalnih povlastica kao i obvezu rada za sve podnositelje zahtjeva za azilom.

Reinhard Sager, predsjednik njemačkog Saveza okruga, upravne razine na kojoj je, uz gradove i općine, najveći teret kada je u pitanju zbrinjavanje izbjeglica, također je zatražio uvođenje granica za useljavanje.

- Mi više ne možemo ostvariti naše ciljeve koji se tiču smještaja i integracije izbjeglica, rekao je Sager.

Više od 70 posto porastao broj zahtjeva za azilom 


Ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) odbacila je uvođenje gornje granice broja podnositelja zahtjeva za azilom u Njemačkoj.

- Uvođenje gornjih granica ima smisla samo na europskoj razini, rekla je Faeser. U borbi protiv ilegalnog useljavanja potrebno je intenzivirati borbu protiv krijumčara ljudi, ističe ministrica koja je podržala predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i njezin prijedlog pojačanog nadzora tzv. sredozemne rute.

U Njemačkoj je u prvih šest mjeseci ove godine zahtjev za azilom podnijelo više od 220.000 ljudi, što je porast u usporedbi s tim razdobljem prošle godine za 77 posto.


Vladajuća socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada već se dulje vrijeme opire zahtjevu gradova i općina za uvođenjem gornje granice broja izbjeglica. Ministrica Faeser se istodobno na europskoj razini zalaže za bolju kontrolu vanjskih granica. 

Pitanje povećanog broja izbjeglica i rastućih problema koji sa sobom donosi velik broj novopridošlica posebice koristi desna, populistička Alternativa za Njemačku (AfD), kojoj je popularnost, posebice na istoku zemlje, u stalnom porastu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!