13:47 / 05.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Slovenija popušta mjere, povučena odluka za dnevnu migraciju

Cijepljenje protiv koronavirusa

Cijepljenje protiv koronavirusa

Foto: Sergio Perez / Reuters

Da se epidemiološko stanje u zemlji nakon dugo vremena popravlja, potvrđuju i podaci prema kojima je u posljednja 24 sata bilo samo 959 zaraza, a i broj smrtnih slučajeva znatno je smanjen, bilo ih je 14.

U Sloveniji će idući tjedan ponovo raditi sve trgovine i uslužne djelatnosti do najviše 400 četvornih metara radne površine, ali uz obvezno testiranje zaposlenih najmanje jednom tjedno, potvrdio je u petak Zdravko Počivalšek, ministar gospodarstva i potpredsjednik vlade premijera Janeza Janše.

Riječ je o najnovijoj odluci vlade, koja je najavila i otvaranje nastave za sve polaznike prvih triju razreda osnovnih škola u zemlji, što je pokazatelj da se epidemiološka situacija posljednjih dana ipak popravlja. Škole koje su nedavno otvorene za prva tri razreda radile su dosad samo u regijama s boljom epidemiološkom situacijom.

- Zadovoljan sam što smo nakon intenzivnih rasprava u vladi odlučili otvoriti vrtiće i početne razrede u osnovnim školama, što je prvi korak k normalizaciji života. Sada treba relaksirati i mjere za gospodarstvo te se truditi da poštovanjem mjera još poboljšamo epidemiološku situaciju, kazao je Počivalšek u izjavi novinarima. On je potvrdio da će biti dopušten i rad skijališta, uz testiranje zaposlenih i skijaša.

Da se epidemiološko stanje u zemlji nakon dugo vremena popravlja, potvrđuju i podaci prema kojima je u posljednja 24 sata bilo samo 959 zaraza, a i broj smrtnih slučajeva znatno je smanjen, bilo ih je 14.

Kako je na konferenciji za novinare u Ljubljani kazala glasnogovornica vlade Maja Bratuša, to omogućava postupno ublažavanje restrikcija ako se pozitivan trend i dalje nastavi.

Prema njezinim je riječima, Slovenija je iz tzv. "crne" faze, koja je dugo trajala, sada ušla u "crvenu" fazu epidemije, no da bi došla u tzv. "žutu", potrebno je da i broj dnevnih zaraza i broj hospitaliziranih COVID pacijenata padnu na manje od tisuću, što još nije slučaj.

U toj će se fazi "otvoriti" fizička nastava u cijeloj državi za sve osnovce i zaključne razrede srednjih škola, a na fakultetima će se ponovo održavati ispiti i seminari, doduše, uz sudjelovanje najviše 10 osoba.

Unatoč poboljšanju epidemiološke slike, premijer Janez Janša u četvrtak je upozorio da otvaranje gospodarskih djelatnosti i društvenih aktivnosti ne bi smjelo biti radikalno, jer ne želi da Slovenija bude država u kojoj će epidemija najdulje trajati te je pozvao sve građane na odgovornost.

U Sloveniji će se cjepivom AstraZenece cijepiti osobe u dobi od 18 do 64 godina

U Sloveniji idući tjedan počinje po prvi put cijepljenje stanovništva cjepivom AstraZenece protiv Covida-19, a odlučeno je da će se njime cijepiti osobe u dobi između 18 i 64 godine, objavljeno je u petak.

Prva pošiljka cjepiva AstraZenece u Sloveniji bi trebala prispjeti u ponedjeljak, a očekuje se da će sadržavati 9.600 doza, premda je prvotno bilo najavljeno 15.000, pa bi cijepljenje počelo već u utorak.

Druga doza AstraZenece trebala bi, po preporukama slovenskih imunologa, biti aplicirana devet do 12 tjedana nakon prvog cijepljenja.

Slovenija povukla odluku obveznom testiranju radnika dnevnih migranata

Slovenska vlada izmijenila je odluku po kojoj su dnevni radni migranti trebali imati negativan test na koronavirus i obnavljati ga svakih sedam dana. Nakon brojnih izraza nezadovoljstva, posebno među Slovencima koji kao dnevni radni migranti svaki dan na posao putuju u Austriju i Italiju, slovenska vlada je promijenila prijašnju odluku po kojoj je za ulazak u Sloveniju ta kategorija putnika morala pokazati negativni test na koronavirus i obnavljati ga jednom tjedno.

Izmjenom prijašnje odluke o uvjetima ulaska u Sloveniju, koja je na snazi bila manje od 24 sata, radni dnevni migranti pri ulasku u Sloveniju ne trebaju negativan test na covid-19 ukoliko u Sloveniju ulaze iz zemalja EU-a i Schengena u kojima je epidemiološka situacija bolja nego u Sloveniji, objavila je večeras slovenska vlada na svom službenom Twitter računu.

Odluka se odnosi i na radnike migrante koji u Sloveniju odlaze na posao iz Hrvatske, te na druge Sloveniji susjedne zemlje koje imaju manju incidenciju odnosno broj dnevno oboljelih, a na snagu stupa u subotu 6. veljače.

Odlukom je opozvano i prijašnje rješenje po kojemu bi osim radnika migranata negativni test na granici pri ulasku u Sloveniju morale pokazati osobe koje prelaze granicu zbog sudjelovanja u obrazovanju, zbog osposobljavanja ili znanstvenog istraživanja te one koje u Sloveniju dolaze zbog pomoći, brige za članove obitelji, održavanje imovine i zemljišta i sličnih potreba.

Prijašnju odluku kritizirala je kao neodmjerenu i nepromišljenu slovenska oporba, tvrdeći da je donesena "na vrat na nos" i bez pravog razloga, ali i Slovenci zaposleni u Italiji i Austriji kojih je više desetaka tisuća, pa im je ona stvorila probleme i duža čekanja na granici u petak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!