09:17 / 18.09.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

U tranzitu kroz Sloveniju do goriva ipak bez COVID potvrde

COVID potvrda

COVID potvrda

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Putnici u tranzitu kroz Sloveniju smiju natočiti gorivo u svoje vozilo bez pokazivanja COVID potvrde ako zemlju napuste u roku od 12 sati. Nova je to odluka vlade koja ih je izuzela od novih restrikcija kojima se potiče cijepljenje.

Odluka vrijedi od danas, a to izuzeće od prije vrijedi za one koji rade u međunarodnom transportu. Isto tako, od pravila da moraju dokazati da su cijepljeni, da su preboljeli COVID-19 ili pokazati negativan test na koronavirus izuzeta su djeca do 15 godina, dok se prvotno propisivalo da tzv. PCT pravilo ne vrijedi samo za one mlađe od 12.


Odluka vlade da do 1. listopada svi zaposleni u užem dijelu državne uprave moraju dobiti prvu dozu cjepiva, a nakon toga u idućih mjesec dana i drugu, obuhvaća oko 32 tisuće vladinih službenika, a uvod je u nastojanje da se obvezno cijepljenje primijeni i na druge sektore.

Epidemiolozi u vladinoj stručnoj skupini govore da će se eksponencijalni rast epidemije nastaviti najmanje do sredine listopada. Zato predlažu da se obvezno cijepljenje za većinu uvede u trenutku kad na odjelima intenzivne njege u bolnicama bude toliko teže oboljelih da oni popune dvije trećine maksimalno predviđenih kapaciteta.

Premda pooštravanje protuepidemijskih mjera nailazi na velike otpore u javnosti (protivi im se 40 posto ispitanih u nekim anketama), restrikcije su višestruko povećale interes za vakcinaciju, pa je rad centara za cijepljenje produljen i na subotu i nedjelju.

Premda opozicija tvrdi da vlada Janeza Janše loše upravlja epidemijom i da je preniski stupanj procijepljenosti posljedica vladinih "nekonzistentnih" mjera koje se često mijenjaju, te loše komunikacije i "zastrašivanja" ljudi zatvaranjem, slaže se da svijest o potrebi cijepljenja treba povećati.

S druge strane, mnogo pravnih stručnjaka smatra da vlada čini pogrešku što protuepidemijske mjere uvodi odlukama i uredbama. Tvrde da bi "pale" na ustavnom sudu kad bi se poveo postupak provjere ustavnosti jer ih treba regulirati posebnim zakonom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!