19:47 / 16.09.2021.

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/IMS/HRT

Ekipa HRT-a u Ljubljani: Policija gotovo na svakome koraku

Ljubljana, dan nakon nasilnih prosvjeda

Ljubljana, dan nakon nasilnih prosvjeda

Foto: Dnevnik / HTV

Nove mjere u Sloveniji podrazumijevaju COVID potvrde za javni prijevoz, odlazak u trgovačke centre, poštu, banku, liječniku, čak i na benzinske postaje. U Ljubljani je održano više od 70 prosvjeda protiv mjera. Svi su bili mirni - do onog jučerašnjeg. U glavnome gradu Slovenije bila je ekipa HTV-a. 


- Ovoga nema nigdje u Europi, kaže Ilče Gorgijev - u Sloveniji se čak ni gorivo ne može natočiti bez PCT protokola - samo preboljeli, cijepljeni i testirani. To nije u redu, da ne ideš u trgovine - nigdje. To je ludo već, nije čovječno, dodaje.

I tako je posvuda - PCT na benzinskim postajama, u trgovinama, restoranima, kafićima. Uz nužne maske. Slovenija podijeljena - jedni podržavaju, drugima je to sve pretjerano. Jedan građanin podržava prosvjede i poručuje: "Pa trideset se godina ništa nije pozitivno riješilo".

Zbog Vladine stroge politike i odluka donesenih u posljednjih godinu i pol, u Ljubljani je održano više od 70 prosvjeda. Svi su bili mirni - do onog jučerašnjeg koji je sve iznenadio.

Mjere u Sloveniji nisu usklađane s Ustavom

- Ovo iznenađuje, ali i ne. Slovensko društvo doslovno vrije. Imamo velikih problema s protuepidemijskim mjerama. Smatram da Vlada građanima nije dobro predstavila mjere, a i problem za nas pravnike jest to što one nisu usklađene s ustavom, kaže Barbara Rajgelj, docentica na Fakultetu za društvene znanosti u Ljubljani.

A danas u Ljubljani kao da se ništa nije dogodilo, građani i turisti mirno se šeću. No ipak ovdje je oprez vidljiv. Policija gotovo na svakome koraku jer sve se može promijeniti, dokazali su to, u samo nekoliko sati, jučerašnji prosvjedi.

Podsjetimo, prosvjedi protiv snažnog pooštravanja protuepidemijskih mjera u Sloveniji, sinoć su u Ljubljani prerasli u kaos i nasilje. Okupilo se oko osam tisuća prosvjednika, a neki od njih na policiju su bacali granitne kocke, staklene boce i pirotehnička sredstva. Policija je uzvratila upotrijebivši vodeni top i suzavac. Premijer Janez Janša poručio je da "Vlada neće popuštati ni pred kakvim pritiscima". Predsjednik Borut Pahor pozvao je na smirivanje i dijalog.


Zgrada Parlamenta pretrpjela je lakša oštećenja, mnogo je grafita s porukom protiv vlade. Kako dolazi zima, tako broj oboljelih od COVID-a raste. Vlada najavljuje i moguće dodatno pooštravanje mjera. No analitičari strahuju da je prava prijetnja politika nekih stranaka - poput "Zdrave družbe" i "Resnice". 

Barbara Rajgelj upozorava da te dvije stranke imaju samo jedan program - protivljenje cijepljenju. I lako bi mogle ući u Parlament, a sklone su trgovanju.

Naizgled mirna, Slovenija ulazi u neizvjesnu političku, ali i epidemijsku jesen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!