Ured europskog javnog tužitelja istražuje 23 slučaja u Hrvatskoj

01.03.2023.

Zadnja izmjena 11:00

Autor: D.M./HRT

EPPO, izvješće o radu vezano za Hrvatsku

EPPO, izvješće o radu vezano za Hrvatsku

Foto: EPPO / HRT

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je u Hrvatskoj tijekom prošle godine 23 istrage zbog sumnji u malverzacije s EU novcem u ukupnoj vrijednosti od 313,6 milijuna eura, izvijestio je EPPO u svojem godišnjem izvješću.

EPPO ističe da je uglavnom riječ o istragama povezanima sa zlouporabama sredstava iz fondova Europske unije i državnog novca te malverzacijama u javnoj nabavi.

U izvješću se precizira da se u Hrvatskoj vodi šest postupaka zbog zloupotrebe sredstava iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj, a njih sedam povezuje se s malverzacijama novcem namijenjenim regionalnom razvoju. Dva slučaja odnose se na sredstva iz kohezijskog fonda, jedan na sredstva namijenjena za obnovu i otpornost, a još jedan na novac za digitalizaciju, mobilnost i energetiku.

Podignuto osam optužnica, dva slučaja u fazi suđenja


Europsko tužiteljstvo ističe kako je u 2022. podignuto osam optužnica te da su dva predmeta u fazi suđenja. Dodaje kako su sudovi tijekom prošle godine izrekli šest pravomoćnih presuda i da je izrečeno isto toliko nepravomoćnih presuda. Po nalogu EPPO-a je tijekom 2022. blokirana imovina u vrijednosti od 400.000 eura, a u dva slučaja provode se prekogranične istrage, stoji u izvješću za prošlu godinu.

Prema objavljenim podacima, EPPO je u Hrvatskoj zaprimio četiri prijave od tijela EU, njih 17 od građana i 29 od državnih tijela, dok je jedan postupak pokrenut po službenoj dužnosti. Najpoznatiji osumnjičenici europskog tužitelja u Hrvatskoj su Gabrijela Žalac koja je krajem prosinca optužena za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem za vrijeme dok je bila ministrica EU fondova te bivši ministar Tomislav Tolušić, pod istragom od srpnja 2022.

U 22 države članice EU u kojima djeluje, EPPO je do kraja 2022. imao 1117 aktivnih istraga s ukupnom procijenjenom štetom od 14,1 milijarde eura, od čega se 47 posto njih odnosi na prijevare u vezi s PDV-om. Ured ističe da je u 2022. primio i obradio 3318 kaznenih prijava i otvorio 865 istraga. Suci su tijekom prošle godine u EPPO-vim istragama odobrili zamrzavanje 359,1 milijuna eura, dok je godinu dana ranije zamrznuto 147,3 milijuna eura, što je sedam puta više od proračuna EPPO-a za 2022. godinu.

Glavna tužiteljica: Potrebne organizacijske i pravne prilagodbe


Glavna europska tužiteljica Laura Kövesi naglašava kako je EPPO tijekom 2022. pokazao da ima neviđenu sposobnost za prepoznavanje i praćenje nestabilnih financijskih tokova te netransparentnih pravnih aranžmana.

- 'Na dobrom smo putu, ali moramo učiniti više. EPPO je daleko od dostizanja svog punog potencijala. Ako želimo da EPPO napravi trajnu razliku, potrebne su nam organizacijske i pravne prilagodbe. To uključuje reviziju Uredbe o EPPO-u i dodjeljivanje namjenskih i specijaliziranih istražitelja financijskih prijevara EPPO-u za slučajeve u svim državama članicama sudionicama', kazala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!