Varšava: Kriza s migrantima bi mogla potrajati godinama

17.11.2021.

12:15

Autor: Hina/A.P.C.

Granica Poljske i Bjelorusije, ilustracija

Granica Poljske i Bjelorusije, ilustracija

Foto: REUTERS / Handout via REUTERS

Poljski ministar obrane upozorio je da bi kriza na bjeloruskoj granici "mogla potrajati mjesecima, ako ne i godinama", izvijestivši da su tijekom noći migranti ponovo "napali poljsku granicu".

Poljske snage sigurnosti u utorak su upotrijebile suzavac i vodene topove kako bi spriječili migrante, koji su na njih bacali kamenje, da prijeđu granicu Europske unije.


Nekoliko tisuća migranata, većinom s Bliskog istoka, i dalje kampira uz granicu na bjeloruskoj strani. Zapad opetovano optužuje Minsk da od ljeta namjerno izaziva krizu, što bjeloruske vlasti opovrgavaju.


- Stanje na poljsko-bjeloruskoj granici neće se brzo riješiti. Moramo se pripremiti za mjesece, ako ne i godine, koje dolaze, kazao je ministar obrane Mariusz Blaszczak.


Dodao je da je i prošle noći bilo pokušaja ilegalnih prelazaka granice te kako je metoda uvijek ista - manje skupine migranata istovremeno pokušavaju prijeći granicu na više mjesta.


- Ove je noći, rekao je ministar Blaszcak, zabilježen 161 pokušaj ilegalnog prelaska granice, uključujući i "dva nasilna pokušaja".


U nastojanjima da zaustave migrante, ozlijeđeno je devet policajaca, jedan graničar i jedan vojnik.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!