Tisuće migranata u koloni uz granicu, EU širi sankcije protiv Bjelorusije

15.11.2021.

12:37

Autor: V.K./HRT/Hina

Migranti na poljskoj granici

Migranti na poljskoj granici

Foto: Oksana Manchuk/BelTA / REUTERS

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a proširili su sankcije protiv Bjelorusije što će Uniji omogućiti sankcioniranje pojedinaca i pravnih osoba koje pomažu režimu Aleksandra Lukašenka u dovođenju migranata na granice EU-a. A stanje na poljsko-bjeloruskoj granici sve je napetije.


Tisuće ilegalnih migranata većinom s Bliskog istoka, u dugim kolonama kreću se uz granicu koju s poljske strane osigurava oko 15 tisuća vojnika. Poljski mediji tvrde da ih je Bjelurusija opskrbila opremom i suzavcem za proboj. Minsk tvrdi da ne želi sukob, no da se migranti ne žele vratiti u svoje matične zemlje. Poziva Poljsku da otvori humanitarni koridor do Njemačke - krajnji cilj većine ilegalnih migranata. Spremni su za njih organizirati i prijevoz zrakoplovima. Danas je stupila na snagu zabrana ukrcaja putnika iz Sirije, Jemena, Iraka i Afganistana u zrakoplove bjeloruske kompanije Belavia čije je odredište Minsk.

- Moram reći da su ti ljudi vrlo tvrdoglavi, nitko se ne želi vratiti u svoju zemlju i to je razumljivo. Nemaju se kamo vratiti, nemaju čime prehraniti djecu. Neki se jednostavno boje za svoj život. Zar ne može München prihvatiti 2000-3000 jadnih izbjeglica? Može, naravno. U čemu je onda problem? Ako Poljska ne dopusti takav humanitarni koridor možemo ih mi prevesti zrakoplovima do Münchena. Omogućite nam humanitarni koridor kroz Poljsku, molim vas, poručio je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Današnja odluka Bruxellsa da proširi sankcije protiv Bjelorusije održava odlučnost Europske unije da se suprotstavi instrumentalizaciji migranata u političke svrhe, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell. Borell je istaknuo da je represija Lukašenkova režima prema oporbi i vlastitom stanovništvu neprihvatljiva.

EU je od listopada 2020. postupno proširivala sankcije protiv Bjelorusije. Sankcije su najprije uvedene kao odgovor na izborne manipulacije na predsjedničkim izborima u kolovozu 2020 i na zastrašivanje i nasilno slamanje mirnih prosvjeda. Ukupno 166 osoba i 15 pravnih osoba obuhvaćeno je sankcijama, koje se sastoje u zabrani putovanja u EU i zamrzavanje imovine. Popis osoba pod sankcijama uključuje predsjednika Aleksandra Lukašenka i njegova sina, savjetnika za nacionalnu sigurnost Viktora Lukašenka te niz osoba iz političkog vodstva Bjelorusije, pravosudnih dužnosnika i nekoliko gospodarstvenika.

Već nekoliko dana tisuće migranata iz trećih zemalja zarobljeno je u improviziranim šumskim kampovima na granici Bjelorusije i Poljske dok se temperature kreću oko nule. Gomile migranata koji traže put do teritorija EU također su se okupile na litvanskoj i latvijskoj granici. EU optužuje Minsk za hibridni napad dovođenjem migranata kako bi izvršio pritisak na blok zbog sankcija što su ih uvele njegove članice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!