Vijeće Europe krajnje zabrinuto zbog zdravlja Navaljnog

15.04.2023.

07:38

Autor: V.K./HRT/Hina

Aleksej Navaljni

Aleksej Navaljni

Foto: Evgenia Novozhenina / REUTERS

Vijeće Europe je reklo u petak da je "krajnje zabrinuto" zbog zdravstvenog stanja ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog koje se "brzo pogoršava".

- Krajnje smo zabrinuti zbog informacija da se zdravstveno stanje Alekseja Navaljnog, koji je više od dvije godine u zatvoru u Rusiji nakon pokušaja trovanja, brzo pogoršava, rekli su u priopćenju glavna tajnica Vijeća Europe (VE) Marija Pejčinović Burić, predsjednik Parlamentarne skupštine VE-a Tiny Kox i predsjednica ministarskog odbora VE-a, islandska ministrica Thordis Kolbrun Reykfjoerd Gylfadottir.

U priopćenju ističu da su "ozbiljno zabrinuti zbog informacija o lošem postupanju prema Alekseju Navaljnom i o neljudskim uvjetima u zatvoru" te pozivaju Rusiju da mu "odmah osigura potrebnu liječničku skrb".

Na kraju opetuju poziv na "trenutno oslobađanje" 46-godišnjeg ruskog oporbenog političara, ističući da Rusija ima "bezuvjetnu obvezu" da provede odluku Europskog suda za ljudska prava (ECHR), pravosudnog tijela VE-a koje je u veljači 2021. zatražilo oslobađanje Alekseja Navaljnog.

Vadim Kobzev, odvjetnik Navaljnog, rekao je u utorak da potonji boluje od "nepoznate bolesti od koje ga nitko ne liječi". Njegovi suradnici tvrde da ga Kremlj pokušava polagano "ubiti".

Navaljni, politički protivnik Vladimira Putina, uhićen je u Rusiji u siječnju 2021. nakon povratka u domovinu pošto je bio žrtva teškog trovanja za koje optužuje Kremlj.

U ožujku iste godine osuđen je na devet godina "strogog" zatvora zbog optužbi za "prijevaru" koje smatra politički motiviranim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!