Vijeće Europe poziva na jačanje borbe protiv nasilja nad ženama

25.11.2021.

13:34

Autor: M.M./Hina/HRT

Nasilje nad ženama

Nasilje nad ženama

Foto: Ilustracija/Davor Puklavec / Pixsell

Nasilje nad ženama velika je prijetnja njihovoj slobodi i pravima, uključujući nasilje na internetu i kibernetički kriminal, a za njegovo suzbijanje postoje alati kao što je Istanbulska konvencija, no potrebno je uložiti još puno napora da bi se situacija poboljšala, poručilo je Vijeće Europe.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenoga, glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić i talijanska ministrica za jednake prilike i obitelj Elena Bonetti, u ime talijanskog predsjedništva Odbora ministara Vijeća Europe, pozvale su u zajedničkoj izjavi na jačanje borbe protiv nasilja nad ženama, podsjećajući da se ove godine obilježava deset godina od početka potpisivanja Istanbulske konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Statistike UN-a pokazuju da je gotovo 736 milijuna žena u svijetu, gotovo svaka treća, doživjelo nasilje od svojih intimnih partnera, seksualno nasilje od muškaraca koji im nisu partneri ili oboje barem jednom u životu. A ti podaci ne uključuju spolno uznemiravanje i oblike nasilja kao što su praćenje, prisilni brakovi ili genitalno sakaćenje.

Istanbulska konvencija najnapredniji je međunarodni instrument koji europske države imaju i njezina cjelovita provedba najučinkovitiji je način za borbu za ženska prava, ističu dužnosnice u izjavi, pozivajući države koje to još nisu učinile da je potpišu i ratificiraju.

Istanbulska konvencija ima jasne ciljeve: sprječava nasilje nad ženama, štiti žrtve i osigurava progon počinitelja. Ne samo da potiče integrirane politike, nego i kriminalizira pojedina djela kao što su praćenje, prisilni brakovi i genitalno sakaćenje. Ondje gdje je provedena, ona djeluje i omogućila je pozitivne promjene nacionalnih zakona, ističu.

S obzirom na to da je za vrijeme zaključavanja zbog pandemije koronavirusa zabilježen dramatičan porast nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Vijeće Europe poručilo je da uključenost žena na tržištu rada, usluge za pomoć obitelji i promicanje liderskih uloga za žene u gospodarstvu i društvu moraju biti prioritet.

Osnaživanje žena od temeljne je važnosti za prevenciju nasilja nad ženama, uključujući 'ekonomsko nasilje', navodi se u izjavi, dodajući da je isto tako važno poticati usklađivanje profesionalnog i privatnog života kako žene ne bi morale birati između obitelji i posla.

U izjavi se poziva također na provedbu novih smjernica Stručne skupine Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (GREVIO), koja je u srijedu, uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, objavila prvu opću preporuku o digitalnoj dimenziji nasilja nad ženama.

Preporuka obuhvaća online nasilje nad ženama kao što su dijeljenje ponižavajućih snimki, vrijeđanje i prijetnje smrću i silovanjem te kibernetički kriminal.

U preporuci se među ostalim poziva da se onemogući zlostavljačima da kontroliraju ženama bankovne račune i financijske aktivnosti putem internet bankinga te poziva na promicanje digitalne pismenosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!