Vinković iz Strasbourga: Nije se vjerovalo kakve su Putinove namjere

14.09.2022.

19:31

Autor: Tihomir Vinković/Dnevnik/P.F./HRT

Vinković: Nije se vjerovalo kakve su Putinove namjere

Vinković: Nije se vjerovalo kakve su Putinove namjere

Foto: Dnevnik / HRT

Dvije su poruke predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen danas najjače odjeknule. Rekla je da Rusija nije pokrenula rat samo protiv Ukrajine nego i europske ekonomije, njezinih vrijednosti i budućnosti te da je Unija trebala više slušati one koji su godinama upozoravali na opasnost koja prijeti od Vladimira Putina. Njezino obraćanje pratio je dopisnik HRT-a Tihomir Vinković.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održala je u Europskom parlamentu godišnji govor o stanju Unije. Očekivano, najviše je govorila o ratu u Ukrajini i energetskoj krizi. Predstavila je i najnovije mjere kojima Unija želi ublažiti njezine posljedice.

Javljajući se u Dnevniku HTV-a uživo iz Strasbourga dopisnik HRT-a Tihomir Vinković rekao je kako je Ursula von der Leyen izrekla i još nešto dodatno.

- Izjavila je da je ovo rat ne samo protiv najviših vrijednosti Europske unije nego i općih civilizacijskih vrijednosti jer Putin niječe pravo na posebnost ukrajinskog naroda i posljedično na pravo na postojanje ukrajinske države, istaknuo je.

Tko kome i što nije vjerovao

- Još 2008. godine iz Poljske i baltičkih zemalja upozoravali što su Putinove namjere poslije njegovog  napada na Gruziju. Nije se vjerovalo ni kakve su Putinove namjere 2014. godine kada je okupirao i nezakonito pripojio Krim Rusiji, ali nažalost nije se vjerovalo ni prije gotovo godinu dana, kada smo čak i mi novinari dobivali podatke o tome kakve su Putinove namjere prema Ukrajini. Izlazile su nekakve informacije, analize, komentari koji su umanjivali opasnost od Putinovog napada na Ukrajinu. Možda je sada najbolje vidjeti vjeruje li se sada onome što je rekao na samom početku agresije ministar vanjskih poslova Litve  Gabrielius Landsbergis - ovo je naš rat i ako ga izgubimo sami smo krivi, izvijestio je Vinković.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!