09:44 / 17.03.2022.

Autor: Studio 4/IMS/HRTJ.L.

"Švedsko izaslanstvo bilo je šokirano, misle da je riječ o krivom prijevodu"

Javljanje iz Bruxellesa

Javljanje iz Bruxellesa

Foto: HTV / HRT

Na jučerašnjem izvanrednom sastanku ministara obrane država članica NATO-a raspravljalo se o odgovorima koje Savez priprema na rusku invaziju na Ukrajinu. Tihomir Vinković rekao je u Studiju 4 da je švedsko izaslanstvo blo šokirano ruskim prijedlogom, koji je prenio Financial Times, prema kojem traže tzv. švedski model.

Tihomir Vinković rekao je da je Financial Times objavio ruske uvjete za mir u Ukrajini, u kojem se spominje da Rusija traži tzv. švedski model, no švedsko izaslanstvo bilo je, kaže, šokirano. Iako se od neutralne Švedske to nije očekivalo, ta zemlja naoružava Ukrajinu nevjerojatnom brzinom. Od 1939. Švedska nikada nije slala oružje u neku zemlju koja je bila u ratnom sukobu, a ima ogromnu ratnu proizvodnju. Oni tvrde da je vjerojatno riječ o krivom prijevodu. 

Jučer je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ponovio da neće biti zone zabrane leta nad Ukrajinom od strane NATO-a, niti će biti ulaska vojnih postrojbi NATO saveza, ali nastavit će se davati svekolika vojna pomoć Ukrajini.

Stoltenberg je objavio da NATO ima stotine tisuća vojnika u državama članica i pod višim su stupnjem pozornosti, 100.000 američkih vojnika je u Europi, 40.000 vojnika pod izravnim zapovjedništvom NATO-a nalazi se na istočnom krilu tamo gdje ih ruski predsjednik Vladimir Putin ne želi i svi imaju potporu iz zraka i s mora.

Jučer je dogovoreno da će vojni zapovjednici NATO-a izraditi planove kako ojačati kopnene i pomorske postrojbe. Treba doći nekoliko borbenih skupina nosača zrakoplova, i to na područja na istoku NATO-saveza, a to su i tri baltičke države koje su najviše zabrinute što će Rusi sljedeće napraviti.

Zapovjednici su dobili zadaću i da do sljedećeg četvrtka, kada se održava izvanredni sastanak na vrhu čelnika država i vlada, planovi trebaju biti gotovi, a najmanje 2% BDP-a svaka država članica NATO-a treba izdvajati za obranu. Rijetke su države koje ispunjavaju te uvjete, kazao je Vinković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!