Pad rakete u Poljskoj - istraga još traje, nitko još ne govori da bi se moglo raditi o ruskom napadu

16.11.2022.

Zadnja izmjena 19:15

Autor: Tihomir Vinković/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Šef NATO-a Jens Stoltenberg

Šef NATO-a Jens Stoltenberg

Foto: Yves Herman / REUTERS

Nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, glavni tajnik Jens Stoltenberg rekao je da istraga pada projektila na poljski teritorij još traje i da ništa ne ukazuje na to da je to bio napad na Poljsku. Sjevernoatlantsko vijeće čine veleposlanici država članica NATO-a. Iz Bruxellesa se za središnji Dnevnik javio HTV-ov dopisnik Tihomir Vinković.

Dvoji se je li projektil koji je pogodio Poljsku bila ruska raketa koju je presrela protuzračna obrana Ukrajine ili se dogodilo da su dijelovi raketa protuzračne obrane Ukrajine pale na Poljsku.

Nitko još ne govori da bi se moglo raditi o ruskom napadu.

- Trebamo razlikovati članak 4 Sjevernoatlantskog ugovora koji je aktiviran, gdje se sastaje Sjevernoatlantsko vijeće, kada se razmatra je li jedna država u nekom smislu napadnuta, je li ugrožena njezina teritorijalna cjelovitost, politička nezavisnost, je li ugrožena od nekih terorističkih napada. Taj je članak bio aktiviran nekoliko puta do sada, a zadnji put kada je Rusija napala Ukrajinu. Tada su se i na višu razinu spremnosti stavile snage za brzu intervenciju NATO-a. Članak 5 Ugovora NATO-a o kojemu se govorilo, a to je napad na jednu državu članicu kada se vojno angažiraju druge države kako bi pomogle, aktiviran je samo 2001. godine kada su napadnuti New York i Washington. Tada su iz NATO zemalja saveznica SAD-u poslani zrakoplovi AVAX iz svih država. Nadgledali su američko nebo i gledali što se događa na Sredozemlju. Od poljskih novinara dolaze informacije da istraga još traje, a stanje se smirilo, objasnio je Vinković. 

Informacija o sjednici kojom predsjeda glavni tajnik Jens Stoltenberg objavljena je u utorak navečer.

- Važno je utvrditi sve činjenice, rekao je glavni tajnik u vezi sa smrtonosnom eksplozijom u kojoj su poginule dvije osobe. Ukrajina optužuje Rusiju za taj izgred, a Moskva je odbacila odgovornost ustvrdivši da je eksplozija provokacija Zapada.

Poljska vojska je u srijedu bila u stanju pripravnosti dan nakon pada rakete na selo blizu granice s Ukrajinom. Poljski predsjednik Andrzej Duda istaknuo je da u ovom trenutku nema jasnog dokaza o tome odakle je ispaljena raketa vrlo vjerojatno ruske proizvodnje.

- Vodi se istraga, rekao je, istaknuvši da je riječ o izoliranom izgredu.

- Postoji velika vjerojatnost da smo sučeljeni s posljedicama ruskog djelovanja. Te posljedice, prvi put od početka rata (...) Poljska osjeća na svojoj koži jer su poginuli poljski građani, istaknuo je Pawel Jablonski, zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova, za agenciju PAP.

U selu Przewodowu, gdje je raketa ubila dvoje ljudi, redarstvene snage su podigle ogradu oko zone njezina pada, izvijestio je AFP. Policijske sirene odjekuju dok kiši iz sivih oblaka.

Zapadne zemlje su nakon incidenta pružile potporu Poljskoj, a američki predsjednik Joe Biden je ocijenio da je raketa vjerojatno nije ispaljena iz Rusije, već postoje indicije da je riječ o ukrajinskoj raketi sustava protuzračne obrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!