Von der Leyen: Europska unija mora biti solidarna kako bismo prebrodili dvije zime

25.07.2022.

10:31

Autor: HRT/D.M./Hina

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: John Thys / REUTERS

Europske zemlje koje ne ovise o ruskom plinu moraju pokazati solidarnost s onima koje su prisiljene uložiti napore za štednju zbog skorih prekida isporuke, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 

- Čak i zemlje članice koje gotovo ne kupuju ruski plin ne mogu izbjeći učinke potencijalnog prekida opskrbe na našem unutarnjem tržištu, rekla je Ursula von der Leyen za agenciju dpa uoči posebnog sastanka ministara energetike Unije planiranog za utorak. 

Gospodarstva EU-a usko su isprepletena, rekla je, naglasivši da će plinska kriza u nekom obliku pogoditi svaku državu članicu. Zato je važno da sve države članice zauzdaju potražnju, da sve skladište više i dijele s onim članicama koje su više pogođene, dodala je.

Njezina je izjava slijedila nakon kritika Španjolske i Portugala na račun plana za izvanredne situacije s plinom koji je predložila Komisija.

Portugalska vlada nazvala je plan "neodrživim" i rekla da je njezina potrošnja plina "apsolutna potreba".

Prema planu Europske komisije, sve države EU-a pozivaju se da dobrovoljno smanje svoju potrošnju plina za najmanje 15 posto između 1. kolovoza i 31. ožujka, dajući mogućnost i za određivanje daljnjeg smanjenja potrošnje u slučaju ozbiljne krize s plinom.

Unatoč protivljenju nekih strana, von der Leyen je izrazila uvjerenje da će prijedlozi na kraju dobiti potporu.

- Sigurna sam da su ministri energetike svjesni svoje odgovornosti, rekla je, dodajući da EU treba isplesti sigurnosnu mrežu kako bismo svi sigurno prebrodili sljedeće dvije zime.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!