Europska komisija predstavila plan smanjenja potrošnje plina za 15%

20.07.2022.

Zadnja izmjena 23:10

Autor: Hina/HRT

EK je predstavila plan smanjenja potrošnje plina za 15%

EK je predstavila plan smanjenja potrošnje plina za 15%

Foto: Dnevnik / HRT

Europska unija je suočena s opasnošću daljnjeg smanjenje dotoka plina iz Rusije, koji Kremlj koristi kao oružje, a gotovo polovica država članica već je pogođena smanjenim isporukama plina iz Rusije. Europska komisija predstavila je plan štednje plina za sigurniju zimu, koji predviđa smanjenje potrošnje plina za 15% u razdoblju od 1. kolovoza ove godine do 31. ožujka 2023.

Pogledajte prilog Sanje Gvozdanović:

- Riječ je o dobrovoljnoj uštedi koju treba ostvariti do ožujka 2023., a u odnosu na prosječnu potrošnju plina u posljednjih 15 godina, što je formula koju bi svaka država koju bi svaka država trebala primijeniti i izračunati kolika je za nju ušteda od 15%. To onda svaka država i treba ostvariti, javila je Jasna Paro iz Bruxellesa.

Komisija očekuje da države do kraja rujna predaju svoje nacionalne planove u slučaju izvanrednih energetskih stanja u zemlji. Predlažu i uredbu prema kojoj bi EK, u slučaju izvanrednog stanja ili potpunog prestanka dotoka ruskog plina, mogla proglasiti izvanredno energetsko stanje na razini cijele Unije. To bi joj dalo pravo da uvede obavezne redukcije, objasnila je Paro.

- Rusija nas ucjenjuje, Rusija energiju koristi kao oružje. Zbog toga, svejedno radi li se o djelomičnom ili potpunom prekidu dotoka ruskog plina, Europa mora biti spremna! Od zemalja članica tražimo da smanje potrošnju plina za 15%. Zašto 15%? To je ekvivalent 45 milijardi kubnih metara plina. S takvim smanjenjem možemo sigurno prebroditi iduću zimu, u slučaju da opskrba ruskim plinom bude potpuno prekinuta, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

video thumb

Plan za smanjenje potrošnje plina predviđa da na dobrovoljnoj osnovi svi potrošači, kućanstva, javna uprava, vlasnici javnih zgrada, proizvođači energije i industrija poduzme mjere u tom smislu. Komisija predlaže novu uredbu o koordiniranom smanjenju potražnje za plinom, u kojoj će se zacrtati ciljevi za sve države članice da smanje potražnju za plinom za 15 posto od 1. kolovoza ove do 31. ožujka sljedeće godine.

Izvanredno stanje, obvezujuće za sve članice

Prijedlog uredbe daje Komisiji mogućnost da nakon konzultacija s državama članicama proglasi upozorenje na razini Unije čime bi se nametnulo obvezujuće smanjenje potrošnje plina za sve države članice. Takvo izvanredno stanje moglo bi se proglasiti u slučaju velike opasnosti od nestašice plina ili iznimno velike potražnje za plinom.

Komisija je također pozvala države članice da pokrenu javnu kampanju za podizanje svijesti o potrebi smanjenja grijanja i hlađenja. Države članice, mogle bi, primjerice, odrediti da se javne zgrade griju za nekoliko stupnjeva manje ili da se smanji intenzitet hlađenja tijekom ljetnih mjeseci.

Države članice trebaju do kraja rujna ažurirati svoje nacionalne planove za izvanredne situacije i pokazati na koji način namjeravaju postići ciljeve smanjenje potrošnje te bi o tome trebale izvještavati Komisiju svaka dva mjeseca. Države članice koje zatraže isporuku plina iz solidarnosti morat će pokazati koje mjere su poduzele da smanje potrošnju.

Zaštićena kućanstva, bolnice i industrije posebnih proizvoda 

Komisijin plan predviđa da zaštićeni potrošači poput kućanstava, bolnica ili industrije koja proizvodi ključne proizvode ili usluge za gospodarstvo i dalje ostanu zaštićeni. Tu je naglasak na zamjeni plina drugim gorivima i na štednji u svim sektorima. Zamjena plina drugim gorivima trebala bi biti gdjegod je to moguće među obnovljivim izvorima energije, ali se ne isključuje ni ugljen, nafta ili nuklearna energija kao privremena zamjena.

Da bi predložena uredba stupila na snagu mora dobiti kvalificiranu većinu država članica. Prva rasprava o prijedlogu bit će u sljedeći ponedjeljak na izvanrednom sastanku ministara za energiju država članica EU-a.

Nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, EU je znatno povećao uvoz plina iz Norveške, Azerbajdžana i Alžira te utrostručio uvoz ukapljenog plina iz Sjedinjenih Država, ali to i dalje nije dovoljno da se nadoknadi uvoz iz Rusije. Komisija procjenjuje da EU može smanjiti potrošnju plina za oko 45 milijardi kubičnih metara, nešto manje od trećine količine uvezene iz Rusije 2020. godine. Samo od smanjenja grijanja i hlađenja zgrada za nekoliko stupnjeva moglo bi se uštedjeti oko 11 milijardi kubičnih metara plina, navodi Komisija.

Njemačka: Poziv potrošačima i industrij da štede energiju 

Claudia Kemfert
, energetska stručnjakinja pri Njemačkom institutu za ekonomska istraživanja (DIW), rekla je da će vlada uspjeti izbjeći nestašice ako bude započela odnose s drugim dobavljačima plina osim Rusije, stalno punila skladišta i poticala javnost da štedi plin. Naglasila je kako do nestašice plina ne bi trebalo doći ako se ispune ta tri uvjeta.

Njemački alternativni izvori za konvencionalni prirodni plin do sada su uglavnom bili Nizozemska i Norveška. Što se tiče ukapljenog prirodnog plina (LNG), ministar gospodarstva Robert Habeck pokušao je uspostaviti nove odnose opskrbe za vrijeme proljetnog posjeta Kataru. Hoće li, kada i koliko još plina stvarno doći iz emirata, tek treba vidjeti. Razina popunjenosti njemačkih skladišta plina polako, ali postojano raste. Sada je na otprilike 65 posto. Njemačka vlada više puta je pozvala potrošače i industriju da štede energiju.

Francuska se prirepma za potpuni prekid opskrbe ruskim plinom 

Francuska vlada se u međuvremenu priprema za mogućnost potpunog prekida opskrbe ruskim plinom, rekao je ministar gospodarstva Bruno Le Maire 10. srpnja. Kako bi izbjegla nestašice, vlada je zatražila da se nacionalna skladišta plina popune do "gotovo 100 posto" do početka jeseni. U slučaju nestašice električne energije, francuska vlada priprema niz mjera za zimu kako bi prioritet dala privatnim kućanstvima i određenim industrijama.

Prema uredbi EU-a, skladišta plina moraju biti barem 80 posto puna do 1. studenog 2022. Rumunjski premijer Nicolae Ciuca rekao je da će njegova zemlja moći ispuniti taj cilj prije roka.

Hrvatska će udvostručiti kapacitet LNG-a na otoku Krku 

Hrvatska je najavila da će u aktualnoj energetskoj krizi udvostručiti kapacitet LNG-a na otoku Krku s 2,9 milijarda na 6,1 milijardu kubičnih metara. Vlada želi Hrvatsku pozicionirati kao regionalno energetsko središte u srednjoj Europi kako bi mogla pokriti energetske potrebe svojih susjeda - Slovenije, Bosne i Hercegovine te Mađarske. Hrvatska planira i udvostručiti kapacitete Jadranskog naftovoda (JANAF) koji već s postojećim kapacitetima može zadovoljiti sve potrebe Mađarske. Državno podzemno skladište prirodnog plina Okoli popunjeno je 38 posto, a očekuje se da će do 1. listopada biti popunjeno 90 posto.

Slovenska energetska agencija pokrenula je prvu fazu kriznog plana opskrbe plinom. Agencija prati opskrbu plinom na pravcima koji utječu na opskrbu u Sloveniji, uključujući plinovod Sjeverni tok 1.Pozvala je svoje potrošače da oprezno koriste prirodni plin. Agencija je priopćila da je opskrba potrošača plinom u Sloveniji trenutačno bez smetnji, no upozorava na potencijalne poremećaje u budućnosti ako se smanji protok ruskog plina.

Iako Španjolska nije među najovisnijim zemljama o ruskoj energiji, vlada je najavila da će promicati rad na daljinu, poticati javni prijevoz i ograničiti termostate. Španjolska potpredsjednica i ministrica za ekološku tranziciju Teresa Ribera pozvala je na "razborito korištenje energije" u aktualnom toplinskom valu. S popunjenih 72 posto skladišta, Ribera je rekla da je Španjolska "vrlo dobro pozicionirana" u pogledu prirodnog plina.

Talijanska vlada priprema veliku edukativnu kampanju o štednji plina i vode no situacija zasad nije alarmantna što se tiče plina. Zalihe za zimu, po službenim podacima, već su sada dosegle 64 posto ukupnog kapaciteta od 6,1 milijarde kubičnih metara. Ciljane razine od 90 posto do kraja godine su nadohvat ruke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!