10:46 / 15.12.2021.

Autor: M.Š./HRT

Beroš: Cijepit ću se trećom dozom u petak

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Nakon održane sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar zdravstva Vili Beroš održali su konferenciju za novinare.

Na početku je objasnio novu odluku koja se odnosi na okupljanja na otvorenom prostoru s više od 100 osoba. Ona se mogu održati ako to odobri nadležni županijski Zavod za javno zdravstvo, a ne kao do sada HZJZ. Je li to vezano uz proslave dočeka Nove 2022.?

- Ta je odluka bila napisana tako da se uz okvir i odobrenje HZJZ-a mogu održavati skupovi koji ne uključuju, ne nužno, posjedovanje COVID potvrda. S obzirom na to da je HZJZ prilično zatrpan takvim zahtjevima, s obzirom na to da su županijski Zavodi za javno zdravstvo verzirani za sve poslove oko praćenja epidemiološke situacije, mislimo da je to logična odluka, poručio je Davor Božinović.

Osvrnuo se na prosvjed koji je jutros održan na Markovu trgu protiv COVID potvrda. Kaže da ne zna je li prosvjed bio prijavljen.

- Prosvjedovati protiv mjera u Hrvatskoj nema nekog smisla jer imamo mjere koje su prilično izbalansirane te manje restriktivne u odnosu na ostale članice EU-a. Međutim, svatko ima pravo iskazivati svoje nezadovoljstvo. Posao je policije osigurati javni red i mir te nesmetano funkcioniranje institucija. To će činiti i ubuduće, ako bude prosvjeda.

Na pitanje trebamo li svi provjeriti razinu antitijela prije nego li primimo booster dozu, odgovara da je riječ o stručnom pitanju.

- Ja sam primio cjepiva bez da sam to testirao, ali jesam kasnije da vidim je li se povećala razina antitijela. Nakon treće booster doze se ta razina antitijela višestruko povećava, puno više nego nakon druge doze. Stoga proizlaze pozivi i upute, u nekim zemljama i pravila, da se uzima treća doza, sve u svrhu zaštite stanovništva. 

Beroš: Oko 200 uzoraka na analizi u ECDC-u zbog sumnje u omikron

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je na konferenciji za novinare da imamo manje novozaraženih nego prije tjedan dana, ali da je riječ o padu od samo 1,7% u odnosu na prošli tjedan te 18.2% u odnosu na prije dva tjedna. 

- Ne možemo reći je li to doista posljedica hladnijeg vremena i nekakvih okupljanja ili širenja omikron-varijante. Imamo osam potvrđenih slučajeva oboljenja od omikrona, četiri su u Zagrebu i četiri u Splitu. Oko 200 uzoraka upućeno je u ECDC na daljnju obradu, podatke ćemo znati za desetak dana, to jest povećava li se broj zaraženih omikron-varijantom. 

Od 16. studenoga, kada su uvedene COVID potvrde u javnom sektoru, brzim antigenskim testovima testirano je 681.309 osoba, od kojih su 9814 bile pozitivne pa je njihovom samoizolacijom spriječeno daljnje širenje bolesti.

Beroš ističe da je od uvođenja obveznih COVID potvrda u zdravstvu testirano 45.438 zdravstvenih djelatnika, među kojima je njih 1115 bilo pozitivno i nije dalje sudjelovalo u radnom procesu.

"Cijepit ću se trećom dozom u petak"

Beroš je rekao da se ispričava ako je zbunio javnost nekim svojim izjavama. Riječ je o izjavi da se još nije cijepio trećom dozom zbog razine antitijela koju ima. 

- Kada se vršilo serološko testiranje u Klinici za infektivne bolesti, osjetio sam potrebu dati svoj doprinos, dao sam krv na analizu na antitijela. Morate znati da se ovo ne može detektirati nekim matematičkim modelima. Do tih spoznaja dolazi se ovakvim istraživanjima, važno je znati dinamiku pada antitijela i da bi znali koliko ste otporni nakon cijepljenja ili preboljenja. Potpuno je jasno da se okolnosti mijenjaju, dva tjedna svjedočimo priči o omikronu. Preporuke i stav struke mijenjaju se iz dana u dan. Velika Britanija zbog brzog širenja, pretpostavlja se da je 44% zaraza u Londonu, zaraza omikronom te su pozvali na treću dozu. To treba shvatiti, ne treba brojiti koliko je puta netko cijepljen. Želim poslati jasnu poruku, da zbog dolaska omikrona, svima se preporučuje treća doza, ako mi obveze dopuste, ja ću je primiti u petak, objašnjava. 

Vezano uz COVID mjere, ministru je postavljeno pitanje zabrinjava li ga mogućnost da bismo od Nove godine mogli ući u peti val zbog povećanog okupljanja za vrijeme blagdana.

- Bilo koja varijanta prenosi se kapljičnim putem, tu su osnovne epidemiološke mjere kao što je tu i procjepljivanje. Iz dana u dan moramo sagledavati širenje omikrona. Ovoga trenutka imamo ljeto u Južnoafričkoj Republici, na južnoj hemisferi. Pitanje je kada virus dođe tijekom zime na sjevernu hemisferu, što će se dogoditi. Moramo kao uvijek do sada biti jako, jako, jako oprezni s mogućnošću promptne reakcije u vidu postrožavanja mjera ili bilo čega drugoga. Moramo biti spremni na mogućnost bržeg širenja omikron-varijante u Hrvatskoj, dodaje. 

Još je jednom osudio napad na zdravstvene djelatnike u Bjelovaru rekavši da nije prije reagirao jer se mnogo toga događalo.

- Meni bi dan trebao trajati 48 sati, ali još jednom osuđujem. Ponovio bih riječi svojeg kolege iz Rijeke da je ovo ista situacija kao kada bi netko spašavao utopljenika, a netko sa strane bi ga lupao motkom po leđima te ga onemogućavao u spašavanju nečijeg života. To je najplastičniji opis onoga što se događa, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!