20:34 / 06.05.2022.

Autor: M.M./Hina/HRT

Von der Leyen za "ključan"plinski priključak između Francuske i Španjolske

Smanjiti ovisnost Europske unije o ruskom plinu

Smanjiti ovisnost Europske unije o ruskom plinu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je na završetak projekta MidCat, zaboravljenog plinovoda kojim bi se plin iz Afrike preko Španjolske dopremao u Europu čime bi sesmanjila ovisnost Europske unije o ruskom plinu.

- Danas, cijela je Europa suglasna da treba smanjiti našu ovisnost o ruskim fosilnim energentima, rekla je Von der Leyen u Barceloni sa španjolskim ministrom Pedrom Sanchezom. Ključno je postići (europske) klimatske ciljeve i dokinuti ucjenu Kremlja, naglasila je predsjednica Europske komisije u glavnome gradu Katalonije gdje je sudjelovala na ekonomskom forumu.

Dvadeset sedam članica Europske unije želi ojačati energetsku neovisnost Europske unije planom "Repower EU" i u okviru tog plana Von der Leyen je istaknula važnost "transgraničnih projekata kao što je ključna veza između Portugala, Španjolske i Francuske".

Od početka ruske invazije na Ukrajinu Bruxelles nastoji smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu i okrenuti se drugim izvorima, posebno ukapljenom prirodnom plinu (LNG).

Ukapljeni plin iz Sjeverne Afrike (iz Alžira) plinovodom bi se prenosio preko Španjolske koja ima šest terminala, zapravo najveću mrežu u Europu. No uvjet je da plinska mreža na Iberskom poluotoku bude bolje povezana s ostatkom Europske unije, rekla je predsjednica EK-a.

Španjolska za sada ima samo dva priključka na francuske plinovode, u Irunu (pokrajina Baskija) te na lokaciji Larrau u pokrajini Navarri. Ti plinovodi imaju malen kapacitet isporuka i da bi se taj nedostatak prevlada projekt plinovoda MidCat lansiran je 2013. između Katalonije, sjeveroistočne španjolske pokrajine i Francuske.

No radovi su prekinuti od 2019., zbog nesuglasica u financiranju projekta kojemu se protive oporbeni ekološki pokreti.

Španjolska vlada i Europska komisija rekle su da su spremne ponovno pokrenuti projekt koji bi trebao stajati više od 440 milijuna eura.

Madrid, s druge strane, inzistira na tome da cijenu radova ne plaćaju španjolski porezni obveznici jer je projekt namijenjen potrošačima u ostatku Europe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!