Vučković: Što smo pogriješili, ima li netko bolji prijedlog?

19.09.2023.

18:32

Autor: R.S./HRT/Hina

Marija Vučković

Marija Vučković

Foto: Željko Lukunić / PIXSELL

- Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede i nacionalni veterinarski sustav radili su točno ono što treba i napravljeno je sve što je bilo moguće u borbi protiv afričke svinjske kuge, izjavila je u Bruxellesu ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja ne vidi razlog za ostavku.

- Pokušavam dokazati da je Ministarstvo poljoprivrede, kao i svi oni koji čine nacionalni veterinarski sustav, radilo točno ono što treba i da smo napravili sve što je bilo moguće, rekla je Vučković, koja je u utorak u Europskom parlamentu u Bruxellesu sudjelovala na konferenciji Europske pučke stranke o poljoprivredi.

Nakon što su se u medijima pojavile snimke nekoliko desetaka svinja eutanaziranih zbog afričke svinjske kuge, koje su satima ležale na ulici u Andrijaševcima kod Vinkovaca, slijedio je zahtjev za ostavkom ministrice poljoprivrede.

Ona na to odgovara da argumentima nastoji dokazati što je sve poduzimano u godinama prije pojave afričke svinjske kuge i neposredno nakon pojave. 

- Što smo konkretno pogriješili, ima li netko bolji prijedlog?, upitala je ministrica.

Rekla je da je afrička svinjska kuga, koja je u Hrvatskoj potvrđena potkraj lipnja, vjerojatno ekonomski gledajući najteža bolest u stočarstvu jer je riječ o visokozaraznom virusu koji se ne prenosi na ljude, ali se dugo zadržava i brzo se širi.

Jedini način borbe je eutanazija životinja, i to svih, jer ako je samo jedna svinja bolesna, nema izgleda da i ostale na istom gospodarstvu ne budu zaražene.

Ministrica kaže da će se nadoknaditi izravna i neizravna šteta i osigurati pomoć gospodarstvima koja zbog eutanazije svinja jedno vrijeme neće moći raditi te da će se osigurati financijska sredstva onima koji žele ponovno pokrenuti proizvodnju.

Ministrica Vučković bila je jedna od uvodnih govornika na konferenciji o poljoprivredi koju je u Europskom parlamentu organizirala Europska pučka stranka (EPP).

EPP, koji kao i druge stranačke grupacije već uvelike vodi kampanju za europske izbore sljedeće godine, ističe da je glas i zaštitnik europskih farmera.

- EPP ne uzima poljoprivrednike zdravo za gotovo. Moramo ih poštovati, osigurati im pristojan život, prestati ih opterećivati novom birokracijom i napokon cijeniti stratešku važnost održive proizvodnje hrane u Europi, rekao je predsjednik EPP-a Manfred Weber.

Poljoprivredna politika bila je prva zajednička politika Europske unije, za koju se izdvajaju znatna sredstva iz europskog proračuna.

Ministrica Vučković kaže da je poljoprivreda u Hrvatskoj, deset godina nakon ulaska u EU, produktivnija i konkurentnija. Proizvodnja je narasla oko 28 posto, a produktivnost za 62 posto, ali je istodobno padala proizvodnja u nekim strateškim, važnim dijelovima poljoprivrede.

- To je istina, ali ukupna vrijednost raste, produktivnost raste, a broj mladih poljoprivrednika, obrazovanih poljoprivrednika, znatno je veći nego prije deset godina. Time ispunjavamo već dio strateških ciljeva zajedničke poljoprivredne politike, rekla je ministrica.

Naglasila je da je Hrvatska donekle promijenila sustav potpora, nastojeći veći dio sredstava vezati za one proizvodnje koje su važne za prehrambenu sigurnost zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!