Golubović: Struka je zakazala; Pavić: Sve je u skladu s protokolima

18.09.2023.

22:42

Autor: S.M./Otvoreno/HRT

Otvoreno o afričkoj svinjskoj kugi

Otvoreno o afričkoj svinjskoj kugi

Foto: Otvoreno / HTV

Zbog svinjske kuge dosad je u Slavoniji usmrćeno oko 17.000 svinja. Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore, tvrdi da je struka zakazala, a Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede da se sve provodi u skladu s protokolima. Najavio je odluke o isplati onima koji su pretrpjeli štetu zbog svinjske kuge.

Galerija
Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore, Foto: HTV/HRT
Lorena Jemrešić, predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta, Foto: HTV/HRTMladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Foto: HTV/HRT

Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore, izjavio je u emisiji Otvoreno da je struka zakazala u svim segmentima počevši od veterinarstva, inspektorata pa do civilne zaštite. 

- Nedopustivo je da načelnici lokalne civilne zaštite odbijaju raditi na sprečavanju širenja zarazne bolesti. Znamo i sami da to podliježe Kaznenom zakonu i da se takve stvari kažnjavaju čak i zatvorom. Do kuda ide bahatost načelnika civilne zaštite na lokalnoj razini. Nekoliko puta sam upozoravao na takve stvari. Tražio sam da se uključi i vojska na izvlačenju stoke i pomaganju pri utovaru i transportu lešina iz gospodarstava. Svi su se smijali i govorili da to ide po planu i programu. Danas smo došli do brojke od 17.000 svinja koje su eutanazirane u našoj županiji, rekao je Golubović. 

Istaknuo je da je 2% eutanaziranih svinja na razini države puno jer je svinjogojcima to, kaže, sve. 

Napominje da će sva pomoć koja je trebala ići stočarima, završiti u mesnoj industriji. 

Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, tvrdi da su od 23. lipnja kada je postavljena sumnja na afričku svinjsku kugu, sve mjere u Posavskim Podgajcima na gospodarstvima poduzete u skladu sa strukom.

- Pojavila se sumnja, bilo je uginuća, uzeti su uzorci, proslijeđeno je u laboratorij, koji je već za dva dana dostavio pozitivan rezultat. U međuvremenu, čekajući rezultat, poduzete su sve mjere na tom gospodarstvu, kazao je te da je nakon rezultata učinjena i eutanazija. 

Odgovarajući Goluboviću kazao je da svinje koje idu u preradu imaju umanjenu vrijednost u odnosu na iskoristivost pojedinih pozicija svinje. 

- Sve ide u preradu. Pa i oni najvrijedniji komadi koji bi ostvarili veću vrijednost na tržištu kao što je svježe meso. Iz tog razloga smo uveli potporu od 80 centi koja ide proizvođačima, a ne mesnoj industriji, dodao je.

Lorena Jemeršić, predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta, podsjeća da se nakon prvog slučaja u Posavskim Podgajcima bolest počela širiti u okolnim mjestima. 

- Svaka bolest ima svoj nastanak, stvaranje, razvoj, vrhunac i umiranje, pa će tako i afrička svinjska kuga, kazala je. 

Naglo širenje te bolesti je prošlo.

- Bolest se drži pod kontrolom utoliko što se ne širi tako bombastično kako se je širila na početku pojave. Vjerujem da nakon ove stagnacije koja će potrajati i koja neće začas proći, doći će do pada broja oboljelih iz tjedna u tjedan, istaknula je Jemeršić.

Odgovarajući na pitanje je li zapravo prošao vrhunac širenja zaraze, Jemeršić je kazala da i dalje ima mnogo zaraženih životinja, ali da s mjerama koje su poduzete broj zaraženih pada.

- Što se tiče epidemiološke situacije, a budući da se radi o zaraznoj bolesti, može se neočekivano pojaviti na sasvim drugoj lokaciji, kada ćemo opet morati na jednaki način postupati, dodala je.

Golubović je iznio svoj slučaj s eutanazijom svinja te kritiku da se ne provode druge dezinfekcije na terenu. 

Pavić: Biosigurnost i poštivanje mjera izuzetno su bitni


Pavić je opet naglasio da se sve provodi u skladu s protokolima. Biosigurnost je izuzetno bitna rekao je i dodao da je ministarstvo još 2018. godine donijelo prve naredbe, kada bolesti još nije niti bilo.

- Više od četiri godine rade se edukacije, rade se okrugli stolovi, seminari. Upozoravalo se na sve ovo četiri godine. Jasno je da je situacija drugačija, kada se bolest pojavila, u odnosu na prethodni period. Ali, što se tiče ministarstva, protokola, situacije na terenu i samoga laboratorija, tu nema nikakvog propusta, rekao je Pavić.

Golubović napominje da su se svi stočari trudili maksimalno ispunjavati biosigurnosne mjere onoliko koliko su bili moćni.

- A zašto nisu bili moćni više? Zato što nas je ta ista mesna industrija, koja sada otkupljuje svinje, gulila cijeli život, rekao je i prozvao Pavića u vezi s biosigurnosnim mjerama.

Jemeršić je nastojala objasniti kako bi trebalo izgledati neko imanje za koje bi se moglo reći da je zaista osigurano, prema svim propisima.

Treba napraviti takve uvjete da životinja ne može izvana ni na koji način biti inficirana, ne samo s afričkom kugom nego bilo kojom bolešću.

Lorena Jemeršić, predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta

- Životinje moraju biti u zatvorenim objektima koji se redovito dezinficiraju, redovito se čiste. Ne mogu ići bez nadzora, ne smiju se puštati u šume, ne smiju se međusobno dodirivati, niti susjedove svinje ne smiju biti izuzetno bliske svinjama koje vi držite. Ne smiju se posjećivati dvorišta. Dakle, mora se jako pratiti tko ulazi u takve objekte, dvorišta, kuće. Moram napomenuti da male drvene nadstrešnice nisu dovoljne za zaštitu životinja i svinja od vanjskih utjecaja, tvrdi Jemeršić.

Lorena Jemrešić, predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta

Lorena Jemrešić, predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta

Foto: HRT / HTV

Istaknula je i da je stanje u vezi s divljim svinjama pod kontrolom i da je do sada dijagnosticirano osam pozitivnih divljih svinja. Najviše ih se susreće na graničnom području, blizu Gunje.

Hrvatska nije samodostatna kada je riječ o svinjetini. Golubović je naglasio da Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Osječko-baranjska županija proizvode oko 70% svinja. Samo Vukovarsko-srijemska županija proizvodi oko 20% na razini Republike Hrvatske. Golubović upozorava na vrlo tešku situaciju, ako bismo ostali bez tih 20%.

Isplate onima koji su pretrpjeli štetu zbog afričke svinjske kuge


Pavić navodi da razumije situaciju u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koju su pogodile dvije velike krize, a štete su i na poljoprivrednim objektima i obiteljskim kućama. 

- Štete su procijenjene na 260 milijuna eura, rekao je i najavio da će se idući tjedan donijeti odluka o isplati onima koji su pretrpjeli štetu zbog afričke svinjske kuge. Cijena je dogovorena s udrugom svinjogojaca. Svi odojci do 35 kila su po cijeni od 100 eura. Tovljenici su po cijeni od 2 eura po kilogramu, kazao je među ostalim.

Antun Golubović i Mladen Pavić

Antun Golubović i Mladen Pavić

Foto: HRT / HTV

Golubović je kaže svjestan da se ne može baš sve platiti, ali napominje da je problem što fali kategorija, odnosno isplata za one svinje od 35 kg do oko 70-80 kg. Pavić je rekao da se takav zahtjev pojavio nakon što su se već utvrdile cijene. Potom je najavio program za poljoprivrednike koji se bave svinjogojstvom na području Vukovarsko-srijemske županije i triju općina na području Brodsko-posavske županije, a koji se odnosi na obeštećenje za iduću godinu dana kada ne smiju držati svinje kako bi im se nadoknadila ta propuštena dobit.

Afrička svinjska kuga na području Europe poznata je još od 1957. godine. Ona se i dalje ne liječi, ne postoje cjepiva, a jedini je način eutanazija svinja, pa i onih zdravih koje se nalaze na imanju.

Virus je nepoznat, jako je velik, izuzetno prilagođen okolišu


Objašnjavajući kako to da se u međuvremenu nije doskočilo tome problemu i pronašlo bolje rješenje, Jemeršić je kazala da je riječ o virusu, a da je on izuzetno prilagođen okolišu gdje jako dugo opstaje. 


- On je fantastičan imunomodulator u svinji. Inhibira nastanak neutralizacijskih protutijela i jako je teško onda zapravo naći pravilnu i dobru vakcinu. Jako je nepoznat. Iako je od 1907. odnosno 1921. godine poznat u Africi, on kao virus nama ostaje nepoznanica jer je izuzetno velika njegova DNK. Ona ima negdje oko 19.000 baza. To je jako veliki virus. On je 100. po veličini poznati virus uopće danas, izjavila je Jemeršić.

Posavski Podgajci

Posavski Podgajci

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Jemeršić napominje da se još uvijek ne zna koji su to geni koji nose njegovu virulenciju, njegovu patogenost.

- Kada bismo to utvrdili, bilo bi puno lakše napraviti vakcinu. Milijarde su uložene, ne samo europske nego i svjetske. SAD je također uložio užasno puno sredstava da se iznađe neka vakcina koja bi bila komercijalno dostupna, koja bi bila učinkovita i koja bi bila neštetna. Do danas takve vakcine nema. Ispituje se jedna nova vakcina koju je proizvela Amerika u suradnji s Vijetnamom i gdje se sada pokušava vidjeti njena učinkovitost, odnosno da li stvara dovoljnu obranu od infekcije. Procijepljeno je oko 250.000 svinja, međutim rezultati još nisu poznati, tvrdi Jemeršić.

Napominje da se rade deletirane vakcine, dakle vakcine novih generacija koje su genske. Jemeršić navodi da one do sada nisu pokazale dugoročnu učinkovitost i da je proizvodnja takvih vakcina još uvijek vrlo skupa za to malo što pruža.


Golubović: Svaki dan imamo po jedno novo žarište


Veterinarstvo treba staviti na zdrave noge, poručio je Golubović.


- Očekujemo da će ministrica Marija Vučković, ukoliko želi dobro svinjogojcima, a naravno i dobro svojoj poziciji, morati uzeti veliku metlu i upravo za veterinarstvo počistiti sav nered koji se događa zadnjih 82-83 dana otkako je krenula afrička svinjska kuga, kazao je.

Nama svaki dan pada po jedno novo naselje, svaki dan imamo po jedno novo žarište. Istina je da to više ne bukti, ali još uvijek gubimo naselje po naselje i taj virus ide korak po korak.

Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore

- Strah nas je da će taj virus sutra završiti u Osječko-baranjskoj županiji, preksutra u Brodsko-posavskoj, a kroz par mjeseci i u Koprivničko-križevačkoj, rekao je Golubović.

Pavić smatra da ćemo se s postojećim problemima suočavati još koji mjesec. Poručio je uzgajivačima svinja da je potrebno vjerovati struci.

- Mogu razumjeti razočarane ljude kojima se bolest dogodila, ali doista u Hrvatskoj ima stručnih ljudi, uključujući i Veterinarski fakultet, Hrvatski veterinarski institut, kompletna struka i iz državnog inspektorata i stoga treba postojati povjerenje, kazao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

U emisiju je bila pozvana i veterinarska inspekcija, ali je odbila poziv. Izjave nisu željeli dati ni veterinari koje su na terenu susreli novinari HTV-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!